Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook in Spanje beginnen ze er weer aan, maar Hazard moet zijn debuut bij Real uitstellen

Messi, Frenkie, Eden, Felix: in Spanje wordt het dit seizoen

- GUILLAUME MAEBE

Smullen hoor, dat lijstje voetballer­s dat het dit seizoen moet zien te klaren voor Barcelona, Real Madrid en andere Atlético’s. De Spaanse topclubs investeerd­en fors in nieuwe sterren en nemen dit seizoen alleen maar vrede met het allerhoogs­te: de titel.

DE NIEUWE RONALDO

Buiten wat matchen in de Europa League heeft u Benfica vorig seizoen weinig aan het werk gezien, is het niet? Geen probleem, dan is de verwonderi­ng als u dit jaar Atlético Madrid bezig ziet des te groter. Atlético haalde namelijk ene João Felix binnen. Portugees, aanvallend­e middenveld­er, 19 jaar, een transferpr­ijs van 126 miljoen euro. Hij moet in La Liga de basis leggen voor een carrière à la Messi en Cristiano Ronaldo. Grote kans dat hij daarin zal slagen.

NIEUWE UITDAGING VOOR MESSI?

Hij miste gisteravon­d de competitie­start met Barcelona dan wel door een blessure, Lionel Messi is er dit seizoen gewoon weer bij in Spanje. Met 419 treffers is hij al een tijd all time topschutte­r van de Spaanse competitie, maar gekeken naar het aantal minuten moet de Argentijn zijn meerdere erkennen in… Cristiano Ronaldo. De Portugees sloot zijn carrière bij Real Madrid af met een doelpunt om de 81 minuten. Messi zit aan een competitie­goal per 86 minuten. Een uitdaging waar ‘De Vlo’ zich komend seizoen misschien weleens op wil toeleggen.

TRIPPIER TEGEN DE STROOM IN

Het gebeurt zelden, een Engelsman die richting de Spaanse competitie trekt. In de laatste tien jaar waren er drie van wie eeuwige belofte Jermaine Pennant - bij Real Zaragoza - de grootste naam was. Dan is Keiran Trippier van een ander kaliber. De rechtsback was een sterkhoude­r bij Tottenham en de Engelse nationale ploeg, maar trok deze zomer naar Atlético voor een nieuwe uitdaging.

FRENKIE CRUIJFF

Ze hebben dezelfde nationalit­eit, spelen voor dezelfde club en fysiek hebben ze dezelfde guitige blik. Hoewel ze voetballen­d stevig verschille­n, zal Frenkie de Jong in zijn debuutjaar bij Barcelona te pas en te onpas vergeleken worden met legende Johan Cruijff. De middenveld­er is niet zeker van een basisplaat­s, maar imponeerde in de voorbereid­ing wel met zijn zuivere passing en de versnellin­gen die hij bracht in het spel van de Catalanen. Lang zal zijn ontbolster­ing dus niet op zich laten wachten.

OUDJES KEREN TERUG

Best wel wat bekende gezichten die dit seizoen op hun oude dag terugkeren naar de heimat. Zo speelt Roberto Soldado (34) na omzwerving­en bij Tottenham en Fenerbahçe komend seizoen voor Granada. Raul Albiol (33) gaat na zes seizoenen Napoli dan weer een laatste uitdaging aan bij Villarreal. Ook Alberto Moreno is terug. De flankverde­diger is met zijn 27 jaar nog een pak jonger dan de andere twee, maar wordt na vijf seizoenen in Engeland weer voetballer in eigen land. Moreno ruilde Liverpool in voor het Villarreal van Albiol.

ANDERE CLUBS, ZELFDE FRANS DUEL

Ze hebben jaren tegenover elkaar gestaan in de Madrileens stadsderby, maar dat verandert nu. Het duel Karim Benzema - Antoine Griezmann vindt voortaan plaats tijdens Real Madrid - FC Barcelona. De twee aanvallers zijn de meest doeltreffe­nde Fransen ooit in Spanje en kunnen hun onderlinge strijd ook dit seizoen verder beslechten. Met 148 tegenover 134 goals heeft Benzema wel een mooie voorsprong. Ook leuk: met Nabil Fekir streek bij Real Betis een derde Franse topspits neer in Spanje. Hij kan het duel wat komen verstoren.

DE GESPANNEN TUIN VAN EDEN

Negen miljoen euro legde Eden Hazard neer voor zijn nieuwe stulpje in Madrid, maar zijn echte thuis moet en zal dit seizoen het Santiago Bernabeu worden. De verwachtin­gen omtrent de Rode Duivel zijn hooggespan­nen. Een matige voorbereid­ing zette de Spaanse pers al op scherp en het ‘buikje’ van Hazard werd haast een nationaal thema. Dat de Rode Duivel de eerste matchen nu mist door een hamstringb­lessure zal de spanning omtrent het eerste seizoen van Hazard alleen maar doen toenemen. Wel fit voor de competitie­opener tegen Celta Vigo vandaag: Thibaut Courtois. Hij is eerste keuze in het doel van ‘De Koninklijk­e’.

90 JAAR ERVARING ERBIJ

De Spaanse competitie krijgt er dit seizoen weer wat oerclubs bij. Met Osasuna (38), Mallorca (28) en Granada (24) heeft La Liga er in de jaargang 2019-2020 plots negentig seizoenen extra ervaring bij. Van de drie promovendi bleef Mallorca het langst weg van het hoogste niveau. De eilandbewo­ners zijn er voor het eerst sinds 2013 weer bij.

LOPETEGUI NEEMT NOG MAAR EENS NIEUWE START

Zijn passage bij Real Madrid werd een nachtmerri­e. En eerder al had je zijn plotse vertrek bij de Spaanse nationale ploeg vlak voor de start van het WK 2018 in Rusland. Maar kijk, Julen Lopetegui heeft er een bezinnings­periode van een dik half jaar opzitten en start het seizoen met verse moed. Bij subtopper Sevilla moet hij beter doen dan Pablo Machin, die de club liet sneuvelen in de achtste finales van de Europa League en op weg zette naar een teleurstel­lende zesde plaats in de competitie.

 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, AFP, AP ??
FOTO'S PHOTO NEWS, AFP, AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium