Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Advocaten zullen wel het nodige doen”

ALEXIS DE SART staat zondag voor het eerst tegenover de club waar hij deze zomer in onvrede is vertrokken

- DIEDERIK GEYPEN

Voor Alexis De Sart (22) is het de meest uitzonderl­ijke week uit zijn nog prille carrière. Donderdag beleefde de middenveld­er het mirakel van Plzen vanop de eerste rij. Morgen kijkt hij zijn ex-club STVV in de ogen, waar zijn bewogen vertrek nog nazindert. “Zonde dat het zo ver is moeten komen, maar dit was de enige uitweg.”

“Een van de mooiste herinnerin­gen tot dusver”, noemde De Sart de Europese topavond in de Doosan Arena van Viktoria Plzen. “Wat een wedstrijds­cenario! Om dit mee te maken, ben ik naar Antwerp gekomen.” De middenveld­er tekende voor vijf jaar op de Bosuil, maar verliet Sint-Truiden zonder transferso­m. De Kanaries lichtten in maart de optie in de aflopende overeenkom­st, al gebeurde dat volgens de entourage van De Sart in de verkeerde taal en niet met de wettelijk voorziene loonsverho­ging. De polemiek is nog steeds niet van de baan. STVV-voorzitter David Meekers liet eerder deze week verstaan De Sart voor de rechtbank te dagen. “Ik begrijp dat Sint-Truiden zich niet neerlegt bij de manier waarop het allemaal is gelopen, maar het is niet langer mijn probleem. De advocaten zullen het nodige wel doen. Of dit voornameli­jk een ethische kwestie is? Dat weet ik niet. Er zijn gewoon fouten gemaakt in dat contract. Daarover hebben we getracht te onderhande­len, maar dat wilde de club niet. Zonde dat het zo ver is moeten komen. Uiteindeli­jk was dit de enige uitweg.”

Haroun als “ideale compagnon”

De Sart snakte naar een stap hogerop, en bewijst ook waarom. Vier van de vijf officiële duels gespeeld, even vaak in de basis. Van een vlekkeloze integratie gesproken. Coach Bölöni weet maar al te goed waarom de zomeraanwi­st zo vlot meedraait. “Alexis is Belgisch, kent de competitie en is bovenal een intelligen­te voetballer”, strooide de Roemeen gisteren op de luchthaven van Praag met lof. “Ik heb me direct kunnen tonen. Met Faris (Haroun, red.) aan mijn zijde vond ik de ideale compagnon”, aldus De Sart. “Hij geeft me vertrouwen door voortduren­d op me in te praten. We voelen elkaar blindeling­s aan.” De ontmoeting­en met Viktoria Plzen waren speciaal, maar dat wordt STVV zondagavon­d evenzeer. “Ik ken de club en de technische staf uiteraard goed. Of ik onze coach zal briefen over de sterktes en zwaktes? Hij heeft mij niet nodig om zijn tactisch plan uit te dokteren, hoor. (lacht) Hij zal misschien wel vragen hoe Marc Brys zijn wedstrijde­n voorbereid­t, en dan werk ik uiteraard graag mee. Je moet het Brys nageven: achter iedere match schuilt een vernuftig idee. Wat we vorig seizoen gerealisee­rd hebben, was geweldig. STVV voetbalt nog steeds volgens een herkenbare identiteit, met een opbouw van achteruit.”

Rusten of niet?

Of De Sart ook zondag aan de aftrap verschijnt, valt nog af te wachten. Door het EK met de beloften kreeg hij amper tijd om uit te rusten. Bovendien volgen de wedstrijde­n elkaar razendsnel op, met donderdag alweer de volgende Europa League-wedstrijd tegen AZ Alkmaar. “Ik voel me mentaal en fysiek oké, maar de trainer kan het met zijn ervaring veel beter inschatten. We willen zo veel mogelijk Europese duels afdwingen. Ik heb een vermoeden dat er nog meer Antwerp-fans naar Nederland zullen afzakken. Ze waren buitengewo­on in

Plzen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium