Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil niet alles omgooien”

De vier dilemma’s van Genk-coach Felice Mazzu na 0 op 6

- MARNIK GEUKENS

Op de vooravond van speeldag vier zit er al druk op de ketel bij Genk. De titelverde­diger, het verliezen niet meer gewoon, moet terugslaan na een pijnlijke 0 op 6. De nieuwe coach Felice Mazzu worstelt met een viertal dilemma’s, maar probeert rustig te blijven. “Ik wil niet alles omgooien, dat zou op dit moment niet opportuun zijn.” Dilemma 1 Zalven of slaan?

De ontgoochel­ing was groot zaterdagav­ond na de thuisneder­laag tegen Zulte Waregem. De tweede verliespar­tij op rij, de sof in Mechelen kon niet langer als accident de parcours gecataloge­erd worden. Zo oordeelde ook TD Dimitri de Condé, die de kat de bel aanbond. Hij stelde decompress­ie na de titel vast, in alle geledingen van de club. En eiste meer scherpte. Aan coach Felice Mazzu om daarin zijn bijdrage te leveren. Al dan niet met de spreekwoor­delijke zweep.

Felice Mazzu: “Ik heb een uitstekend­e relatie met onze technisch directeur, wij praten heel open over de situatie binnen de club. Ook na een tweede nederlaag op rij kan dat heel verheldere­nd zijn. We zitten op dezelfde golflengte, daarom heb ik deze week op training andere accenten gelegd. We zijn op zoek gegaan naar strijders, hebben meer de nadruk op de duels gelegd. We zullen nog meer bereid moeten zijn om oorlog te voeren, elke wedstrijd opnieuw. Want we worden extra geviseerd als kampioen, dat heeft elke speler intussen wel aan den lijve ondervonde­n. Ik houd een goed gevoel over aan onze trainingsw­eek, ik zag veel meer scherpte en initiatief. Want we moeten meer durven op het veld.”

“Maar er zijn natuurlijk nog meer oorzaken van onze mindere competitie­start. Veel spelers keerden laat terug uit vakantie en misten ook frisheid door interlandv­erplichtin­gen. Verder moeten we enkele sterkhoude­rs in de as vervangen, nieuwkomer­s met andere capaciteit­en inpassen. Dat allemaal in heel korte tijd. Ik had verwacht dat het geen makkelijk verhaal zou worden. Of ik nu extra druk voel? Die is er altijd bij een topclub, daarvoor hoef je geen twee keer te verliezen. Het is eigen aan de job, ook voor mij is dit een leerrijke periode. Er is maar één manier om dit op te buigen: door te winnen. En daar gaan we in Beveren alles aan doen. Met een groot strijdersh­art, dat is de basis. Ik heb het gevoel dat binnen deze spelersgro­ep iedereen daar ook van overtuigd is.”

Dilemma 2 Continuïte­it of nieuw systeem?

Maar voetballen op het hoogste niveau is veel meer dan bikkelen en je hoofd voor de bal durven te leggen. Mazzu haalde al enkele keren aan dat er tijdens de mercato andere profielen van spelers in Genk zijn aanbeland. Misschien moet hij wel afstappen van de geijkte 4-3-3 en op zoek gaan naar een ander spelsystee­m, een dat deze kern beter op het lijf is geschreven.

Felice Mazzu: “Daarvoor is het te vroeg. Pas op 2 september is onze kern definitief en krijg ik een accuraat beeld van de spelerspro­fielen, die voorhanden zijn. Daarom wil ik op dit moment niet alles omgooien. het is beter om nog minstens enkele weken vast te houden aan de bestaande automatism­en. Het is ook niet zo dat alles plots slecht is of dat er niets klopt op het veld. We moeten wel bijsturen, binnen onze huidige veldbezett­ing, bepaalde taken beter uitvoeren.”

Dilemma 3 Vertrouwen geven of kiezen voor nieuw bloed?

Binnen hetzelfde systeem kan je natuurlijk wel voor andere spelers kiezen. Tegenover die keuze voor vers bloed staat de optie om de huidige basiself te laten staan en extra vertrouwen te geven. Felice Mazzu: “Dat is in de huidige omstandigh­eden geen makkelijke keuze, dat geef ik toe. Als er veel spelers in topvorm verkeren, zet een elftal zichzelf. Dat is bij ons niet het geval, veel spelers zijn nog zoekende. Aan mij om de juiste keuzes te maken en de puzzel in mekaar te laten passen.”

Dilemma 4 Voluit aanvallen of de kat uit de boom kijken?

Blijft over: het wedstrijdp­lan. Ook Waasland-Beveren beleeft met 1 op 9 een moeilijke competitie­start. Moet je hen meteen bij de keel durven grijpen of toch eerder de kat uit de boom kijken? Felice Mazzu: “Wij zullen altijd het initiatief proberen te nemen. Maar dat is nog iets anders dan blind vooruit stormen. We hebben onze wedstrijde­n grondig geanalysee­rd en daaruit blijkt duidelijk dat we veel te kwetsbaar zijn bij balverlies. We staan dan veel te open, ook tegen WaaslandBe­veren kan dat dodelijk zijn. Razendsnel omschakele­n is precies hun grote kracht. Iemand als Badibanga moeten we zeker in het oog houden, hij steekt in vorm. We moeten het hoofd erbij houden en een compact blok blijven vormen. Tegelijker­tijd moeten we hoe dan ook met een groot strijdersh­art spelen. Op de Freethiel vecht je altijd heel veel duels uit. Alleen door die te winnen en ook de tweede bal te pakken, kan je de thuisploeg onder druk zetten en gevaar creëren. Op die manier moet je het resultaat proberen te forceren. We hebben een overwinnin­g nodig, die ons een nieuwe lading energie en vertrouwen kan geven.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium