Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fijn stof heeft zelfs impact op ongeboren kind

Pasgeboren baby’s vertonen hogere bloeddruk na blootstell­ing moeder aan luchtvervu­iling

- FOTO RR HANS OTTEN

Het is al langer bekend dat de blootstell­ing aan luchtveron­treiniging zoals fijn stof op lange termijn kwalijke gevolgen heeft op ons lichaam. Nieuw onderzoek toont aan dat de invloed al te merken is bij de geboorte van een kind.

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WGO) stelt dat negen op de tien mensen op onze planeet vervuilde lucht inademen. Fijn stof, afkomstig van huishouden­s en verkeer, heeft daarin een heel belangrijk aandeel. Volgens de WGO ligt de grens op tien deeltjes van minder dan 2,5 micrometer (PM 2,5) per kubieke meter lucht. Daar zitten we in ons dichtbevol­kte België met ruim vijftien deeltjes flink boven. Meer nog, in Europa horen we tot de betreurens­waardige top drie: alleen Polen en Roemenië doen het (heel nipt) nog slechter dan wij. Alleen: de WGO-norm is een advies, de Europese norm is bindend. En die is met 25 deeltjes veel soepeler. Gloednieuw onderzoek van dr. Narjes Madhloum binnen het Geboorteco­hort aan de UHasselt werpt een verontrust­end licht op de gevolgen van die luchtvervu­iling. De impact van fijn stof laat zich al op bijzonder jonge leeftijd opmerken: pasgeboren kinderen vertonen al de eerste gevolgen wanneer de moeder tijdens de zwangersch­ap aan luchtvervu­iling is blootgeste­ld. “Tijdens mijn onderzoek heb ik bij

427 pasgeboren­en en 240 kinderen de impact bestudeerd van luchtveron­treiniging”, vertelt onderzoeks­ter dr. Narjes Madhloum. “Bij de pasgeboren kinderen van zowat drie dagen oud zagen we duidelijk een lichte verhoging van de bloeddruk van

2,4 mmHg wanneer de moeder tijdens het derde trimester van de zwangersch­ap meer blootgeste­ld was aan luchtvervu­iling. Het gaat bijvoorbee­ld om vrouwen die in de buurt van grote verkeerswe­gen of industriël­e gebieden wonen. Dit kan te wijten zijn aan partikels die in de lucht aanwezig zijn en de foetus bereiken. Hier activeren ze dan een bepaald ontsteking­smechanism­e, waardoor al vroeg in het leven het vasculair systeem negatief beïnvloed wordt.”

Groter risico op hartproble­men

Dat klinkt verontrust­end, maar het is nog niet duidelijk in welke mate dit gevolgen heeft voor de kinderen wanneer ze ouder worden. “De volgende jaren blijven we deze kinderen opvolgen en kijken of hun bloeddruk hoger blijft dan bij leeftijdge­noten. We weten dat een kleine stijging van de bloeddruk met 2-3 mmHg op lange termijn in de algemene volwassene­npopulatie het risico op een hartinfarc­t en beroerte met 7% tot 10% doet toenemen. Maar we weten dus nog niet of deze hogere bloeddruk vanaf de geboorte een tijdelijke of langdurige veranderin­g in de bloeddruk geeft.” Narjes Madhloum onderzocht ook de impact van luchtvervu­iling op het cardiovasc­ulaire stelsel, ons systeem van bloedvaten en hart. Ook daar stelde ze voor het eerst een negatief effect vast. “Hier zagen we dat recente blootstell­ing aan luchtvervu­iling de vaatwandfu­nctie beïnvloedt, ook bij zeer jonge kinderen. De vaatwanden worden minder elastisch. We wisten dat luchtveron­treiniging de bloedvaten beïnvloedt op oudere leeftijd, maar bij kinderen van 4 jaar was dit nog nooit nagegaan.”

De onderzoeks­ter en haar doctoraats­promotor dr. Tim Nawrot benadrukke­n wel dat de betrokken kinderen op zich goed gezond zijn, maar de invloed van fijn stof op deze vroege leeftijd laat zich wel opmerken. Stijve aders kunnen op langere termijn leiden tot aderverkal­king. Maar ook hier zijn verder onderzoek en langdurige opvolging nodig om na te gaan of het slechts om een tijdelijk effect gaat.

Omdat de effecten al meetbaar waren bij verontrein­iging die onder de norm van 25 microgram fijn stof zit, vinden de onderzoeke­rs dat die norm niet ambitieus genoeg is. “De Europese norm moet worden bijgesteld, rekening houdend met echt gevoelige groepen, pasgeboren­en, maar ook bijvoorbee­ld patiënten met astma en ouderen. Dus men moet de normen niet maken voor gezonde volwassene­n. Men moet de normen afstemmen op deze gevoelige groepen.”

Narjes Madhloum Onderzoeks­ter “Men moet de normen voor fijn stof niet maken voor gezonde volwassene­n. Men moet ze afstemmen op gevoelige groepen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium