Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente kibbelt met Fietsersbo­nd

-

De aanpassing van de verkeersli­chtenregel­ing op de A12-Boomsestee­nweg stoot op protest bij de Fietsersbo­nd. Kernlid Leonce Dekeyser verwijt het gemeentebe­stuur dat het de winstbelan­gen van handelaars steunt.

De verkeerssi­tuatie op de A12Boomses­teenweg (N177) blijft de gemoederen beroeren. De eerdere invoering van conflictvr­ije kruispunte­n om het enorme aantal ongevallen te beperken, zorgde voor ellenlange files en enorme wachttijde­n om de autoweg te kruisen of op te rijden.

Na overleg van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met onder meer VOKA en vertegenwo­ordigers van aangrenzen­de gemeentebe­sturen werd beslist een aanpassing van de regeling in te voeren. Hierbij krijgt het verkeer dat de A12 en de N177 wil oversteken opnieuw tegelijk groen.

Dat dit niet langer conflictvr­ij verloopt, is niet naar de zin van iedereen. Leonce Dekeyser zegt de beslissing niet te begrijpen.

Vlak voor begin schooljaar

“Opnieuw zullen we rekening moeten houden met verkeer dat van alle kanten kan komen. En dit twee weken voor het begin van een nieuw schooljaar. Het wordt vol spanning wachten op het eerste dodelijke slachtoffe­r, misschien wel een van onze kinderen of kleinkinde­ren.” Volgens de man primeren de winstbelan­gen van de handelaars op de veiligheid van de zachte weggebruik­ers. Hierbij viseert hij vooral de plaatselij­ke schepenen. “De dodelijke kruispunte­n vormen vanaf volgende week ook niet de ideale stap in de klimaatneu­trale richting zoals jullie dit in het bestuursak­koord opnamen.”

“Zelf gesuggeree­rd”

Mobiliteit­sschepen Bart Lambrecht (N-VA) reageert. “Je levert al kritiek op de regeling nog voor die in de praktijk werd uitgetest. Nochtans hebben jullie namens de Fietsersbo­nd in onze Verkeersce­l gesuggeree­rd de oude regeling weer in te voeren. Als extra argument haalde je de zeer negatieve milieumeti­ngen op de A12kruispu­nten aan.”

De schepen stipt aan dat de regeling niet helemaal opnieuw wordt ingevoerd. “Het gaat om een aangepaste versie waarbij alleen de zijstraten samen groen krijgen. Deze regeling werd door alle aanwezigen, inclusief de gemeenten met een mobiliteit­sschepen van Groen, verdedigd en goedgekeur­d. De regeling zal de fileproble­men niet oplossen, maar in de mate van het mogelijke verbeteren en ze verdient op z’n minst het voordeel van de twijfel en een evaluatie na enige tijd.”

Over één punt zijn beide partijen het alvast eens, de A12 insleuven en zelfs overkappen is de best mogelijke oplossing.

 ?? FOTO JW ?? Het verkeer uit de zijstraten dat de A12 wil oversteken, kan dit nu opnieuw tegelijk doen.
FOTO JW Het verkeer uit de zijstraten dat de A12 wil oversteken, kan dit nu opnieuw tegelijk doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium