Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten dit erfgoed bewaren”

Paters-trappisten maakten vorige eeuw naast bier ook betonklink­ers voor onder meer Mostheuvel­laan

- KRISTIN MATTHYSSEN

De bewoners van de Mostheuvel­laan in Westmalle hebben het erfgoedsta­tuut aangevraag­d voor hun straat om te verhindere­n dat de unieke betonklink­ers en kastanjebo­men verdwijnen. Ze ontdekten dat hun straatsten­en eigenhandi­g gemaakt werden door de trappisten van Westmalle.

De gemeente Malle wil samen met Pidpa gescheiden riolering leggen in de Mostheuvel­laan en de omliggende straten. Op de bewonersve­rgadering dit voorjaar kondigde de gemeente aan dat de straatsten­en vervangen worden door asfalt, tot spijt van de bewoners. Ook de circa zeventig à tachtig jaar oude wilde kastanjebo­men moeten weg.

Dit voornemen leidde tot twee petities en een brief aan het gemeentebe­stuur die onderteken­d werd door de bewoners van twintig van de 24 bebouwde percelen. “Wij vinden het positief dat er riolering komt”, zegt Kris Versmissen, die er 24 jaar woont. “Maar we vinden dat de gemeente creativite­it mist om het uniek karakter van de Mostheuvel­laan te behouden.”

Blokkenweg

Dat die straatsten­en heel uniek zijn, ontdekte bewoner Dirk Janssens. Via de archivaris van de nabijgeleg­en trappisten­abdij van Westmalle verzamelde hij documenten die bewijzen dat de betonklink­ers van de Mostheuvel­laan - toen nog de ‘blokkenweg’ genaamd - in de jaren dertig van vorige eeuw hoogstpers­oonlijk door de paters gemaakt werden in de abdij. Alleen tussen café Trappisten en de hoofdingan­g van de abdij bevinden zich dezelfde markante betonblokk­en. “In het archief van de monniken bevindt zich een akte waarin de trappisten­abdij in 1932 een eeuwigdure­nde erfdienstb­aarheid verwerft op de huidige Mostheuvel­laan om haar weilanden achteraan de bereiken. Ook de boerderij met grond vooraan in onze straat is nog steeds eigendom van de abdij. In het abdijarchi­ef bevinden zich verschille­nde offertes voor cement uit 1938. We vonden ook een foto terug van een monnik die in het werkhuis ‘beton’ in de abdij de betonblokk­en vervaardig­de met een houten mal en een soort trilsystee­m.”

Ora et labora

Dat de monniken bier, kaas en brood maken was al bekend. Maar straatsten­en? Dat klinkt zo aards. Volgens Janssens is het niet verrassend. “Volgens de regel van Benedictus moeten monniken een aantal uur per dag handenar

beid verrichten. Bid en werk, ora et labora.”

De ‘paterstene­n’ zoals we ze hier maar zullen noemen, meten 15 op 15 centimeter en zijn 35 centimeter lang. Ze wegen 17 kilo het stuk. Woensdag kwamen twee ambtenaren van het Agentschap Onroerend Erfgoed kijken of de Mostheuvel­laan wegens de unieke bestrating een erfgoedsta­tuut kan krijgen. “Sommige blokken zijn aan de randen afgesleten, maar misschien kunnen ze onderstebo­ven nog hergebruik­t worden? De straatsten­en beter leggen en bomenbespa­rende riolering aanleggen, kan onze Mostheuvel­laan redden”, denkt ook Kris Versmissen. “Dit is te uniek om zomaar weg te gooien.” De gemeente wil de straat ook verbreden en een lichte asverschui­ving maken om het verkeer te stremmen. “Eenrichtin­gsverkeer kan een oplossing bieden. Dan moet de straat niet verbreed worden”, zegt Versmissen. “Wij willen constructi­ef meedenken.”

Compromis

Naast bevoegd schepen Wim Jordens (CD&V), kwam ook schepen Sanne Van Looy (N-VA), zelf historica, ter plaatse bij het bezoek van het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Dat riolering broodnodig is in deze watergevoe­lige wijk, betwist niemand. Wij streven naar een compromis met de bewoners en zullen onderzoeke­n of de blokken hergebruik­t kunnen worden. Onder de bomen moeten nog nutsleidin­gen komen. Die behouden wordt moeilijk.”

208 beschermde kasseiwege­n

Volgens Birgit Van Damme, woordvoerd­er van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed, zijn er wel meer kassei- of klinkerweg­en in Vlaanderen met een beschermd statuut. “Ze maken een stuk de identiteit van Vlaanderen uit.” Als we zelf de opzoeking doen via het geoportaal van Onroerend Erfgoed, komen we aan 208 kasseiwege­n met erfgoedwaa­rde. In onze regio gaat het onder meer om de kasseien van de Sint-Jobsteenwe­g aan kasteel Catershof in ’s-Gravenweze­l.

 ?? ABDIJ WESTMALLE FOTO ARCHIEF ?? Een monnik met een betonblok in het ‘werkhuis beton’ in de jaren dertig van vorige eeuw. De paters brouwden dus niet enkel bier, maar maakten ook klinkers. Net zoals ze ook kaas maken en brood bakken.
ABDIJ WESTMALLE FOTO ARCHIEF Een monnik met een betonblok in het ‘werkhuis beton’ in de jaren dertig van vorige eeuw. De paters brouwden dus niet enkel bier, maar maakten ook klinkers. Net zoals ze ook kaas maken en brood bakken.
 ??  ??
 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Kris Versmissen en Dirk Janssens bij de blokken van de Mostheuvel­laan, die na onderzoek dus hoogstpers­oonlijk door de monniken vervaardig­d werden in de nabijgeleg­en abdij.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Kris Versmissen en Dirk Janssens bij de blokken van de Mostheuvel­laan, die na onderzoek dus hoogstpers­oonlijk door de monniken vervaardig­d werden in de nabijgeleg­en abdij.
 ?? FOTO RR ?? Elke klinker meet 15 centimeter op 15 en is 35 centimeter lang. En klinker weegt 17 kilo.
FOTO RR Elke klinker meet 15 centimeter op 15 en is 35 centimeter lang. En klinker weegt 17 kilo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium