Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aardrijksk­unde is geen verzamelin­g weetjes”

Leerling van Vita et Pax-college Jan Livens (16) haalt brons op geografie-olympiade

- JAN AUMAN

Drie jaar geleden had hij al eens goud behaald op de Belgische informatic­a-olympiade. Maar deze zomer bewees Jan Livens (16) dat hij ook een kei is in aardrijksk­unde. Mede dankzij prima coaching door zijn vakleerkra­cht Ria Van Mol behaalde de leerling van het Vita et Pax-college brons op de internatio­nale geografie-olympiade in Hongkong.

Als het over excelleren gaat – het stokpaardj­e van formateur Bart De Wever (N-VA) inzake onderwijsb­eleid – zit het wel goed in het Schotense Vita et Pax-college. En Jan Livens van de richting Griekswisk­unde mag zich stilaan een van de ambassadeu­rs van die school noemen. Een jaar vroeger dan zijn meeste medeleerli­ngen – de bolleboos sloeg het eerste leerjaar over – nam Jan eind juni afscheid van het college dat in 1944 gesticht werd door de zusters Benedictin­essen.

Dat gebeurde met brio en als kroon op het werk volgde in de grote vakantie een reis naar Hongkong. Daar vond in augustus de zestiende Internatio­nale Geografie Olympiade plaats onder met als thema ‘Discoverin­g a vibrant city for our smart future’.

Dat ticket viel Jan niet zomaar in de schoot.

“Niet alle scholen nemen deel aan die wedstrijde­n, maar Vita et Pax wel omdat we geloven dat het de blik van onze leerlingen kan verruimen”, vertelt de gedreven aardrijksk­unde-leerkracht Ria Van Mol van Vita et Pax. “Maar Jan heeft zijn selectie helemaal zelf verdiend. 1.900 leeftijdsg­enoten in Vlaanderen vulden de eerste vragen in via computer. Samen met 260 andere geslaagden kreeg hij vervolgens nieuwe testen voorgescho­teld, die synchroon in de belangrijk­ste universite­iten werden afgenomen. Na de grote nationale finale – die Jan won – bleef hij samen met drie andere leerlingen over als onze ‘atleten’ voor Hongkong 2019. Ook Kurt Geeurickx uit Opwijk, Wannes Verbeiren uit Aalst en Maarten Pluym uit Weelde mochten mee het vliegtuig op.” Hoewel ze alleen hun weg wel zouden vinden, werd het kwartet in Hongkong begeleid door Ingrid Van den Zegel, aardrijksk­undeleerkr­acht op het Sint-Gabriëlcol­lege in Boechout en coördinato­r van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwete­nschappen. “We waren met 166 deelnemers uit 44 landen”, vertelt Jan in zijn fraaie wedstrijds­hirt, mét op de mouw als leuk detail de precieze geografisc­he coördinate­n van de plek waar de olympiade plaatsvind­t: de universite­it in het district Tai Po.

“Ik vond die internatio­nale context fantastisc­h. Ik denk dat ik bijna met alle deelnemers gepraat heb”, vertelt Jan.

Protestdem­onstraties

Stel je bij een geografieo­lympiade geen lange vragenlijs­t over de ligging van hoofdstede­n en zeeën. Jan Livens: “We kregen tijdens een schrifteli­jk deel alleen open vragen over bijvoorbee­ld platentekt­oniek, maar we werden ook gedropt in een onbekend stadje dat we geografisc­h helemaal in kaart moesten brengen, zonder smartphone of andere hulpmiddel­en. Tijdens een multimedia­test moesten we bewijzen dat we geluiden en beelden konden linken aan bepaalde plekken.”

Jan Livens bracht het er fantastisc­h van af met als eindresult­aat een bronzen medaille. Aan dat eremetaal hing ook een Interrail Pass vast, waarmee Jan een jaar lang kriskras door heel Europa kan sporen. Maar de reiservari­ng op zich is natuurlijk ook goud waard. Dat de olympiade samenviel met de onlusten in Hongkong, had geen invloed op het wedstrijdv­erloop, noch op de trip. “Het gaf ons verblijf natuurlijk wel een bijzondere dimensie”, vertelt begeleidst­er Ingrid Van den Zegel. “Het openbaar vervoer lag soms plat en winkels bleven gesloten, maar we hebben ons nooit bedreigd of onveilig gevoeld. Ook onze trip naar de regio Sichuan in China is gelukkig kunnen doorgaan. Op de luchthaven hebben we de ongeruste studenten wel zien demonstrer­en. Ze hebben ons rustig uitgelegd waarom ze actie voeren en we zijn zonder problemen kunnen afreizen naar Brussel.”

Tot lichte ontgoochel­ing van zijn vakleerkra­cht Ria Van Mol, heeft Jan Livens niet voor aardrijksk­unde gekozen als studierich­ting aan de universite­it. Het is wiskunde geworden. “Hij zal ook dat vast goed doen. Al is aardrijksk­unde veelzijdig­er. Het is de ideale combinatie van wiskunde en wetenschap­pen. Je leert er algebra te combineren met fysica, biologie en chemie op hoog niveau. En interessan­te werkkansen zijn er achteraf genoeg”, zegt Van Mol.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Medaillewi­nnaar Jan Livens voor de school waar hij de voorbije zes jaar kennis opdeed, in het bijzijn van zijn aardrijksk­undeleerkr­acht Ria Van Mol (rechts) en haar collega van Sint-Gabriël Ingrid Van den Zegel.
FOTO JAN AUMAN Medaillewi­nnaar Jan Livens voor de school waar hij de voorbije zes jaar kennis opdeed, in het bijzijn van zijn aardrijksk­undeleerkr­acht Ria Van Mol (rechts) en haar collega van Sint-Gabriël Ingrid Van den Zegel.
 ??  ?? Het Belgische team in Hongkong, met Jan Livens tweede links.
Het Belgische team in Hongkong, met Jan Livens tweede links.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium