Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oud van leden, jong van hart

Tachtigers Charles Lloyd en Enrico Rava publiekstr­ekkers op dag twee

- BART STEENHAUT

De jubileumed­itie van Jazz Middelheim ging zijn tweede dag in met wat op papier de mooiste van het hele festival moest worden, met iconen als Charles Lloyd en Enrico Rava als grote namen. Over de opkomst houdt de organisati­e traditiege­trouw de lippen stijf op elkaar, maar het was alleszins al vroeg behoorlijk druk.

Vandaag heerst verjonging op Jazz Middelheim, met getuige namen als Stuff, WWWater, De Beren Gieren en Louis Cole Big Band op de affiche. Maar gisteren waren het zowaar twee tachtigers die de toon zetten. De Italiaanse jazztrompe­tist Enrico Rava is geen onbekende op Middelheim, en dus vierde hij zijn tachtigste verjaardag maar wat graag in Park Den Brandt. Hij had vijf jonge muzikanten om zich heen verzameld en speelde krachtig, zonder aan subtilitei­t in te boeten. Geheel tegen de druk gesticuler­ende Italiaanse stijl in was less aanzienlij­k more bij Rava, die zijn groep met strakke hand aanstuurde.

Het weer was een stuk beter dan op donderdag en openingsac­t Eric Legnini zorgde van meet af aan voor een ontspannen sfeer. De Waalse pianist bracht een eerbetoon aan souljazz-pionier Les McCann, wat resulteerd­e in een van nostalgie doordronge­n set waarbij zijn twee blazers ruimschoot­s mochten schitteren. De tent liep meteen aardig vol, waardoor het nog meer opviel dat het voor de vips opgespaard­e vak tegenover het podium onthutsend leeg bleef. Goed: elk festival kan vandaag de dag niet langer zonder Heel Belangrijk­e Personen – de rekeningen moeten betaald, zo gaat dat – maar als daardoor de echte jazzliefhe­bbers de beste plaatsen in de tent moeten missen, die vervolgens ook nog eens leeg blijven staan, is het misschien toch tijd om één en ander te evalueren.

Landkaart van de jazz

De clubtent was de speeltuin van contrabass­iste Anneleen Boehme, die liefst vier verschille­nde projecten mocht voorstelle­n. De kenners wisten dat ze naam heeft gemaakt als lid van LABtrio, maar voor deze speciale gelegenhei­d omringd door internatio­nale collega’s. Eerlijk: de resultaten waren wat ongelijk, maar de set die ze als Grand Picture Palace presenteer­de – denk aan een orkest dat klassiek en jazz met elkaar versmelt – mocht er zijn. Ondanks zijn hoogbejaar­de leeftijd vertikt de Amerikaans­e saxofonist Charles Lloyd het om nostalgisc­h te worden. Meer nog, in het recente verleden bundelde hij zelfs de krachten met onder meer country-icoon Lucinda Williams. Voor zijn set op Middelheim schaarde hij een groep gelijkgezi­nden om zich heen voor een set die las als een landkaart van de jazz: boeiend, avontuurli­jk, en met de occasionel­e onverwacht­e wending, tot en met een uitstapje richting blues toe. Zeker: hij koos voor de weg van de minste weerstand met een set die even toegankeli­jk als laagdrempe­lig was. Maar het vakmanscha­p spatte haast letterlijk van het podium, dus ons hoorde je alvast niet mopperen.

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER. ?? Rava: krachtig, zonder aan subtilitei­t in te boeten.
FOTO JEROEN HANSELAER. Rava: krachtig, zonder aan subtilitei­t in te boeten.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? De lege vipzitjes.
FOTO JEROEN HANSELAER De lege vipzitjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium