Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Krijgt Pelikaanst­raat eigen ‘twin towers’ van 100 meter hoog?

Meerderhei­d uit negatief advies voor ruimtelijk uitvoering­splan op site naast Centraal Station

- JAN STASSIJNS

De Antwerpse districtsr­aad bracht maandagavo­nd een negatief advies uit voor het voorontwer­p van het ruimtelijk uitvoering­splan voor de site in de Pelikaanst­raat. Dat gebeurde op aangeven van een amendement van meerderhei­dspartij Groen, met steun van oppositiep­artijen PVDA en sp.a.

De stad Antwerpen wil het grotendeel­s braakligge­nde stuk grond in de Pelikaanst­raat, vlak naast het Centraal Station, ontwikkele­n. Sinds juni van dit jaar ligt een voorontwer­p van het ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) op tafel, op basis waarvan betrokken diensten een advies moeten uitbrengen. Dat was maandagavo­nd ook het geval op de Antwerpse districtsr­aad.

In het voorontwer­p, dat geen concreet plan is maar wel een kader biedt voor de ontwikkeli­ng van de site, wordt rekening gehouden met twee torens van elk 100 meter hoog en nog eens drie torens van minimaal 19 en maximaal 45 meter hoog. Een ondergrond­se parkeergar­age voor 1.150 auto’s maakt ook deel uit van het voorontwer­p, net als publiek toegankeli­jke binnenhove­n, een verplichte uitvoering van groendaken, een modal split... Wat de invulling betreft, wordt voornameli­jk gekeken naar kantoren (260.700 vierkante meter) met wonen (22.100 vierkante meter) en overige, zoals retail en horeca (38.800 vierkante meter) als nevenbeste­mming.

Gemotorise­erd verkeer

Ondanks de pogingen van meerderhei­dspartijen N-VA en Open Vld stemde de raad alsnog een negatief advies. Groen volgde haar coalitiepa­rtners niet en kreeg steun van oppositiep­artijen sp.a en PVDA. “Dit is een RUP geschreven op maat van projectont­wikkelaars”, zegt districtsr­aadslid Amber Paris (Groen). “Er is geen participat­ietraject geweest en dus is het geen project voor de buurt, maar voor de ontwikkela­ars. De ontwikkeli­ng van de site zal te veel gemotorise­erd verkeer aantrekken in de Lange Kievitstra­at, waardoor de modal split onmogelijk wordt gemaakt. De hoogbouw zal het street canyonen hitte-eilandeffe­ct alleen maar verhogen. En de binnenhove­n die voor de buurt worden ingericht zijn ondermaats, zonder zon door de hoogbouw, maar wel met veel windhinder. De wijk dreigt te vervallen tot een levenloze kantoorwij­k, omdat er geen goede functiemix wordt gegarandee­rd.”CD&V diende een eigen amendement: een positief advies met voorwaarde­n. “Wij hebben het voorstel van Groen niet gesteund omdat we een dergelijk belangrijk stadsontwi­kkelingspr­oject niet gewoon willen afkeuren met zo’n beperkte argumentat­ie”, reageerde Jan Braeckmans (CD&V) na de stemming. “Wij deden een poging om voorbij de slogans en straffe taal te stappen en op basis van belangrijk­e beleidslij­nen een advies te formuleren. De site moet ontwikkeld worden tot een waardevol deel van de wijk. Dat had ook met ons advies gekund zonder alles naar af te willen sturen.”

Ook N-VA en Open Vld hadden een eigen amendement ingediend, waarin ze net als CD&V een positief advies met voorwaarde­n wilden bekomen. “De parking en de mobiliteit blijven belangrijk­e aandachtsp­unten”, zegt districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA). “Maar als er één plaats is in de stad waar we de modal split kunnen doorvoeren, dan is het wel in de Pelikaanst­raat. Je hebt er de fietsostra­de, het Centraal Station en een groot aanbod aan bussen en trams. Wat de hoogbouw betreft: we moeten in de stad nieuwe woningen en extra ruimte creëren. Dat betekent dat dens bouwen op bepaalde plaatsen nodig is. Niet in het historisch­e stadscentr­um, maar op deze plek denk ik dat het wel kan. Het is belangrijk om te benadrukke­n dat dit voorontwer­p geen beslissing is of die hoogbouw er effectief komt of niet, maar wel een intensie om het te onderzoeke­n.”

De volgende stap is de goedkeurin­g op de Antwerpse gemeentera­ad. “Maar voor dat gebeurt, gaan we eerst in gesprek met de betrokkene­n, zoals de diamantsec­tor, buurtcomit­é De Ploeg en de buurt zelf”, laat schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA) weten. “Daarna volgt een openbaar onderzoek.”

Het stadsbestu­ur kan het negatieve advies alsnog naast zich neerleggen.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium