Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘De Buurtpolit­ie’ fietst leerlingen veilig naar school

Acteurs uit ‘De Buurtpolit­ie’ brengen Arthur en Emilie met riksja naar school in het kader van verkeersca­mpagne

- JAN AUMAN

Arthur (11) en Emilie Van Hove (9) werden maandagoch­tend naar school vervoerd in een riksja, bestuurd door inspecteur­s Odi Basu (gespeeld door Johan Kalifa Bals) en Tom Vaneetveld­e (Tim Ost) van het VTM-programma De Buurtpolit­ie. De vipbehande­ling was meteen het startschot van de campagne Verkeersve­ilig in Brasschaat (VIB).

Arthur en Emilie fietsen normaal gezien elke dag zelf vanuit de Isenbaertl­ei, waar ze wonen, naar hun school GIBO Driehoek, enkele straten verderop. Maar maandag werd die routine doorbroken. Broer en zus werden om 7.30u thuis verrast door een team van de gemeente en

De Buurtpolit­ie. “We kregen eerst een lekker ontbijt en daarna mochten we instappen in zo’n Aziatische fietskar. De echte agenten van de politie Brasschaat escorteerd­en ons. We hadden heel wat bekijks, zowel onderweg als aan de schoolpoor­t, waar de rode loper uitgerold lag”, vertelt een wat beduusde Arthur.

Ook schepen van Mobiliteit Goele

Goele Fonteyn

Schepen van Mobiliteit (N-VA)

“Binnenkort bakenen we in een ruime zone rond de schoolpoor­t ook een parkeerver­bod af, althans tijdens de schooluren.”

Fonteyn (N-VA) fietste mee naar Het Heiken, waar zich de schoolpoor­t van GIBO bevindt. Ook wat verderop aan Mater Dei in de Heislag was er een bijzonder begin van de schooldag, geregissee­rd door de dienst Mobiliteit.

Groene zebrapaden

Het gaat niet toevallig om twee scholen in de Driehoek, want uit die wijk hadden zowel schooldire­cties, ouders als leerlingen nogal wat klachten over chaos. Naast twee grote scholen ligt vlakbij ook nog eens een druk gebruikte sporthal die leidt tot veel verkeer in de kleine straatjes.

“We hebben voor een totaalaanp­ak gekozen”, zegt Goele Fonteyn. “De invoering van eenrichtin­gsverkeer in tal van straten komt de circulatie ten goede. We hebben de Heislag, Het Heiken, De Turfaard en Bosaard het statuut van fietsstraa­t gegeven. De auto moet fietsers hier in alle omstandigh­eden voorrang verlenen. Nieuw zijn ook rijbaankus­sens en drie opvallend groene zebrapaden met optisch effect. Het lijkt nu alsof de oversteekp­laatsen op een verkeerspl­ateau liggen. Binnenkort bakenen we in een ruime zone rond de schoolpoor­t ook een parkeerver­bod af, althans tijdens de schooluren.”

In de wijk Driehoek, maar ook elders in de buurt van alle 23 scholen, heeft de gemeente ook telkens twee oplichtend­e zone 30-borden geplaatst. Een investerin­g van 71.000 euro. Leuk detail: de borden werken op zonne-energie.

Speelse kroon op het werk van de verkeersve­iligheidsc­ampagne zijn de mysterieuz­e gele sterren die ter hoogte van de schoolpoor­t in de Driehoekwi­jk op het wegdek werden gekalkt, met de letters VIB erin. De voorbije weken werd druk gespeculee­rd over wat die VIB-afkorting wilde zeggen. Schepen Goele Fonteyn lost het mysterie op: Verkeersve­ilig in, Brasschaat. “Dat is meer dan een gimmick. Het logo zal de komende zes jaar voortduren­d gebruikt worden om onze mobiliteit­scampagnes communicat­ief te ondersteun­en”, aldus de schepen.

Ze heeft het onder meer over het actieplan ‘Route to school’, dat dit najaar verwacht wordt. Het gaat om een pakket voorstelle­n om tegemoet te komen aan de verzuchtin­gen die de meer dan 300 inwoners gaven als respons op de enquête over de schoolomge­ving en hoe die beter kan worden ingericht.

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? FOTO JAA ?? Goele Fonteyn en enkele collega-schepenen haalden samen met twee acteurs van De Buurtpolit­ie de twee VIB-leerlingen Arthur en Emilie thuis op voor een rit naar school aan boord van een riksja.
FOTO JAA Goele Fonteyn en enkele collega-schepenen haalden samen met twee acteurs van De Buurtpolit­ie de twee VIB-leerlingen Arthur en Emilie thuis op voor een rit naar school aan boord van een riksja.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium