Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA wil geen Belgische maar Vlaamse sjerp voor burgemeest­ers

N-VA wil af van Belgische sjerp voor burgemeest­ers, maar niet iedereen is daar zo happig op

- (dh)

De N-VA heeft in de onderhande­lingen voor een Vlaams regeerakko­ord voorgestel­d om de driekleuri­ge burgemeest­erssjerp te vervangen door een exemplaar met de Vlaamse kleuren. Niet iedereen wordt daar enthousias­t van.

Bij bepaalde plechtighe­den dragen burgemeest­ers een sjerp diagonaal over de romp en dat is tot op heden nog een tricolore sjaal. Bij wijze van compromis wordt er wel al sinds 2006 een leeuwenvla­ggetje op genaaid. Schepenen dragen dan weer een volledig Vlaamse uitvoering, in zwart en geel dus.

Als het van de N-VA afhangt, wordt dat de enige sjerp in de gemeenten. Maar volgens meerdere is er over de kwestie nog geen eensgezind­heid onder N-VA, Open Vld en CD&V, de drie partijen die een Vlaamse regering op de been proberen te krijgen.

De N-VA hecht waarschijn­lijk vooral veel belang aan de symboliek van de ingreep, maar puur bestuursku­ndig bekeken zou het niet onlogisch zijn: de organisati­e van het gemeenteli­jk bestuur valt onder de Vlaamse regering, niet de federale. Burgemeest­ers worden ook benoemd door de Vlaamse minister van Binnenland­s Bestuur namens de Vlaamse regering.

Andere katten te geselen Toch ziet bijvoorbee­ld Mien Van Olmen, CD&V-burgemeest­er van Herentals, de maatregel niet zit

ten. “Het lijkt me niet direct een heet hangijzer. Ik zou denken dat de nieuwe Vlaamse regering andere katten te geselen heeft. Ik zie andere prioriteit­en dan de sjerp, die we toch alleen maar bij gelegenhei­d dragen. Ik ben eigenlijk best wel trots op de tricolore sjerp. Ik denk niet dat ik een voorstel voor veranderin­g zou steunen. Gemeenteli­jke zaken zijn wel Vlaamse materie, maar we leven nog altijd in België.”

Paul Van Miert, N-VA-burgemeest­er van Turnhout, reageert verrast, maar hij steunt zijn partij. “Het is toch geen grap dat u mij hierover belt? Neen? Ik heb hier geen weet van, maar voor mij mag het, een Vlaamse sjerp. Ik zie er geen enkel probleem in. Schepenen dragen al geel-zwarte sjerbronne­n

pen als ze een huwelijk voltrekken.” Focus op sterk bestuur De Vereniging voor steden en gemeenten (VVSG), een ledenorgan­isatie waarbij alle driehonder­d Vlaamse gemeenten aangeslote­n

zijn, spreekt zich over de zaak liever nog niet uit, maar wijst er wel op dat er andere zaken nodig zijn voor slagvaardi­ge lokale besturen. “Zoals het vertrouwen van hogere overheden, financiële slagkracht en beleidsrui­mte”, zegt een woordvoerd­er. “Dáármee kun je de dienstverl­ening naar de bevolking toe verbeteren. Als er een beslissing komt, zullen we daar akte van nemen, maar het lijkt ons beter te focussen op sterke besturen dan op de kleur van de sjerp.”

De N-VA wil naar verluidt ook graag eerst de Vlaamse leeuwenvla­g zien wapperen aan de gemeentehu­izen en dan pas in aflopende volgorde de Belgische, Europese, provincial­e en gemeenteli­jke vlaggen.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De sjerp van de burgemeest­er is nu een tricolore.
FOTO PHOTO NEWS De sjerp van de burgemeest­er is nu een tricolore.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium