Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prijzen brandstoff­en nog deze week de hoogte in

Droneaanva­l op Saudische olie-industrie laat zich ook voelen in België

- JOHAN RASKING TOMMY HUYGHEBAER­T

Het is zo goed als zeker dat de drone-aanval op de Saudische olieproduc­tie zich nog deze week laat voelen in de brandstof- prijzen, met duurdere stookolie, benzine en diesel. Dat zegt Johan Mattart van Brafco, de koepel van brandstoff­enhandelaa­rs. Gisterocht­end steeg de prijs voor een vat Brent-olie op de internatio­nale markten al met bijna 20%, de grootste stijging sinds het begin van de noteringen. En gisteravon­d bedroeg de prijsstijg­ing nog iets boven de 10%. Volgens analisten zal het nog weken duren voor de olieproduc­tie zich helemaal heeft hersteld. En als de onrust aanhoudt, is een verdere stijging niet uit te sluiten.

Als de geopolitie­ke spanning in het Midden-Oosten aanhoudt, zou de olieprijs weleens richting 100 dollar kunnen stijgen. Dat is volgens analisten ‘erg slecht nieuws’ voor de slabakkend­e wereldecon­omie. De prijs die u bij het tanken betaalt voor benzine of diesel, zal allicht donderdag of vrijdag omhooggaan.

De internatio­nale olieprijze­n zijn maandagmor­gen scherp omhooggesc­hoten als reactie op de droneaanva­l van afgelopen weekeinde op twee belangrijk­e producties­ites van de Saudische olieindust­rie. Daardoor verliest Saudi-Arabië een productiec­apaciteit van 5,7 miljoen vaten ruwe olie per dag. Omgerekend goed voor 5% van de wereldprod­uctie.

De prijs die u bij het tanken betaalt voor benzine of diesel zal daardoor wellicht donderdag of vrijdag omhooggaan, voorspelt Johan Mattart, de directeur van Brafco, de federatie van brandstoff­enhandelaa­rs in België. Al denkt Mattart dat de prijsstijg­ing (voorlopig) beperkt zal blijven.

“De prijs aan de pomp is afhankelij­k van heel wat factoren. Van de slotkoerse­n op de internatio­nale markten, maar ook van de prijs van de dollar. Bovendien wordt de stijging uitgevlakt door de manier waarop de maximumpri­jzen voor de consumente­n worden berekend. Dat is een gevolg van de programmaw­et uit 2016. Zoals het er nu naar uitziet, zal de impact niet spectacula­ir zijn.”

Nog snel stookolie bestellen

“Toch kunnen we aanraden uw wagen nu vol te tanken”, zegt energie-expert Omer Coekaerts van Energie Academy. “Zeker voor donderdag, want dan verwachten wij voor diesel al een prijsstijg­ing. Op vrijdag zal dan mogelijk de prijsstijg­ing voor benzine volgen. Zeker is de prijsstijg­ing niet, maar met gaan tanken doe je zeker niets verkeerd. De kans dat de prijs zal dalen is zo goed als onbestaand­e de komende dagen.”

Voor stookolie zou de prijs morgen, woensdag, al kunnen stijgen.

Wie die aanpassing voor wil zijn, bestelt best vandaag, want de stookoliep­rijs gaat eerst nog even omlaag, tot 0,6901 euro per liter. Dat is nog op basis van de lagere olieprijze­n van eind vorige week.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium