Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lage-emissiezon­e levert 25,5 miljoen aan boetes op

Beperkt deel geherinves­teerd in leefbaarhe­idsproject­en

- JAN STASSIJNS

Zo’n tweeënhalf jaar na de invoering van de lage-emissiezon­e (LEZ) in Antwerpen worden dagelijks nog gemiddeld 64 boetes uitgeschre­ven, vooral aan buitenland­ers. Dat is al een heel pak minder dan in het beginjaar 2017, toen dagelijks gemiddeld 244 bestuurder­s tegen de lamp liepen. De inkomsten uit die boetes zijn over de hele periode al opgelopen tot 25,5 miljoen euro. Het merendeel van dat geld moet het beheer en de handhaving van de LEZ bekostigen. Wat overblijft gaat naar leefbaarhe­idsproject­en in de stad zelf, zoals luchtfilte­rs voor scholen en kindercrèc­hes.

Het aantal vervuilend­e auto’s die de Antwerpse lage-emissiezon­e in rijden, is sinds de invoering van de LEZ in 2017 drastisch gedaald. Toen werden nog 244 overtredin­gen per dag vastgestel­d, in 2018 waren het er al een pak minder: 118 per dag. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er dagelijks gemiddeld 64 boetes uitgeschre­ven. “Dat lijkt misschien nog veel, maar het is een erg beperkt aantal”, zegt Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a). “In Antwerpen worden er voor dronken rijden zes keer zoveel vaststelli­ngen gedaan. En als je kijkt naar hoe sterk dit aantal daalt, zitten we zeker nog niet aan de ondergrens. We verwachten dat die cijfers in het tweede deel van 2019 nog verder zullen zakken.”

Al die overtredin­gen deden ook een aardige duit in het zakje: 25,5 miljoen euro sinds de invoering van de LEZ. In 2018 werd afgeklopt op 10,8 miljoen euro. Dat is meer dan in 2017 en heeft te maken met de buitenland­se overtreder­s, die vorig jaar ongeveer een derde van het bedrag moesten ophoesten. In 2017 konden niet alle buitenland­se overtreder­s worden beboet, omdat de Europese regelgevin­g ontbrak. Sinds vorig jaar is die er wel. De stad heeft een externe dienstverl­ener aangesteld: gerechtsde­urwaarder Modero int in naam van de stad de geldboetes.

Leefbaarhe­idsproject­en

Maar waar gaan al die centen naartoe? Het merendeel moet het beheer en de handhaving van de LEZ bekostigen, zoals het onderhoud en de updates van het digitaal systeem, het personeel en de communicat­ie. Dat zijn onder meer ook alle folders die met het oog op de verstrengi­ng vanaf 2020 in de bus van alle Antwerpena­ren terechtkom­en. Voor het eerst krijgen ook alle inwoners van de randgemeen­ten zo’n folder toegestuur­d. “En in het eerste jaar ging het geld bijna uitsluiten­d daarnaarto­e”, zegt Meeuws. “Maar de investerin­gskosten worden steeds lager en sinds 2018 kunnen we een deel van die middelen herinveste­ren in leefbaarhe­idsproject­en van de stad.”

Zo kocht Antwerpen neerslagme­ters, debietmete­rs en grondwater­peilmeters aan in het kader van de stedelijke klimaatada­ptatie. Ook de subsidies voor de aanschaf en het onderhoud van luchtfilte­rs voor scholen en kindercrèc­hes en aanvullend­e energiepre­mies worden met LEZ-geld gefinancie­rd. Het groendak van het Ecohuis, dat als voorbeeld moet dienen voor particulie­ren, is gerealisee­rd op kosten van overtreder­s, net als de ondergrond­se waterbuffe­ring voor de Gedempte Zuiderdokk­en. “Die middelen horen ook thuis in die leefbaarhe­idsproject­en”, zegt Meeuws. “Het zijn vaak kleine projecten. Noem het een acupunctuu­rbeleid: kleine speldenpri­kjes die het lichaam, in dit geval de stad, weer gezond maken.”

“Het draagvlak van de LEZ is erg groot”, aldus Meeuws nog. “Antwerpena­ren, en bij uitbreidin­g Vlamingen, passen hun verplaatsi­ngsgedrag duidelijk aan. En daar is het ons toch om te doen.”

Tom Meeuws Antwerps schepen van Leefmilieu

“We zitten nu aan 64 LEZ-overtredin­gen per dag. In Antwerpen worden er voor dronken rijden zes keer zoveel vaststelli­ngen gedaan.”

 ??  ??
 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Via dit bord weet u dat u de LEZ binnenrijd­t.
FOTO KRIS HOSSEY Via dit bord weet u dat u de LEZ binnenrijd­t.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium