Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mensen vlogen door de lucht”

Antwerpena­ar en twee landgenote­n nog altijd in ziekenhuis na brutale aanrijding op Kempen Cross

- JARIT TAELMAN

“John ligt nog altijd in het ziekenhuis, omdat hij constant onwel wordt.” De Antwerpena­ar is een van de Belgen die na een ruzie op een autocross in Nederland omvergered­en werd door een misnoegde deelnemer. Die wilde 10 euro inschrijvi­ngsgeld terugkrijg­en. “Het was een en al chaos”, klinkt het. En er liggen nog twee Belgen in het ziekenhuis.

De talloze deelnemers van de Kempen Cross in het Nederlands­e Leende werden zondag bij de organisati­e geroepen. “Door het droge weer werd er beslist om in plaats van drie manches maar twee rondes te rijden. Op het veld mocht er niet meer gesproeid worden en het opwaaiende stof kon voor gevaarlijk­e situaties zorgen”, vertelt deelnemer Bjorn Verschuere­n uit Antwerpen.

Alle chauffeurs waren akkoord met de logische beslissing, maar na de wedstrijd kwam de 21-jarige P.M. toch verhaal halen. Hij eiste 10 euro van in totaal 35 euro inschrijvi­ngsgeld terug en vond het niet kunnen dat hij maar twee manches had mogen rijden. “Omdat de wedstrijd al een half uur was afgelopen, gingen we niet in op zijn vraag”, legt de organisati­e van de Kempen Cross uit.

Paniek en geschreeuw

Er ontstond een ruzie en kleine vechtparti­j. Daarbij viel A.S. (de 17-jarige vriendin van P.M.) de vrouw van organisato­r Patrick M. uit Dessel aan. P.M. stapte vervolgens in zijn racewagen. Wat zich daarna afspeelde, was volgens een deelnemer “een en al chaos”. De man reed in op een deel van het aanwezige publiek. “Ik zag mensen door de lucht vliegen. Er was totale paniek en geschreeuw”, aldus een andere getuige.

Zeven mensen raakten bij de aanrijding gewond. Een dag later liggen nog steeds drie Belgen in het ziekenhuis: John V. (33) uit Antwerpen, Katrien V. (35) uit Limburg en vrijwillig­er Marco P. (44). “Katrien werd geopereerd aan haar been, terwijl John constant onwel werd en dus ook in het ziekenhuis moest blijven”, vertelt hun familielid, Angelo V. Vrijwillig­er Marco brak naar verluidt beide knieën en een scheenbeen. Een 14-jarige jongen uit België werd onwel na de gebeurteni­ssen, maar mocht dezelfde dag al het ziekenhuis verlaten.

Toekomst onzeker “Het is vreselijk dat één iemand de boel moet verzieken voor ie

dereen”, verzucht Bjorn Verschuere­n. “Tijdens de wedstrijd zijn de deelnemers dan wel concurrent­en, naast de wedstrijd gaat het er normaal heel vriendscha­ppelijk aan toe. Het was een prachtige en zonnige dag, er was heel veel volk aanwezig… En dan gebeurt er zoiets. Het zou spijtig zijn dat deze gebeurteni­s door een enkeling de toekomst van de Kempen Cross in gevaar brengt.”

De organisati­e weet nog niet hoe het nu verder moet. “De cross van volgende week gaat niet door en we bekijken hoe het verder gaat. Dit kan weleens de doorslag geven om volledig te stoppen met het autocrossg­ebeuren”, aldus de organisati­e. De vereniging bestaat al 46 jaar en doet beroep op zo’n 30 vrijwillig­ers.

P.M. (21) en zijn 17-jarige vriendin werden opgepakt door de politie. Ze worden woensdag voorgeleid en worden verdacht van poging tot moord of doodslag.

Bjorn Verschuere­n

Deelnemer uit Antwerpen

‘‘Het is vreselijk dat één iemand de boel moet verzieken voor iedereen.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Chauffeur P.M. eiste 10 euro inschrijvi­ngsgeld terug omdat er een manche afgelast was. Toen de organisati­e daar niet op inging, reed hij het publiek in.
FOTO BELGA Chauffeur P.M. eiste 10 euro inschrijvi­ngsgeld terug omdat er een manche afgelast was. Toen de organisati­e daar niet op inging, reed hij het publiek in.
 ?? FOTO MARICMEDIA ?? Hulpverlen­ers verzorgen een van de slachtoffe­rs.
FOTO MARICMEDIA Hulpverlen­ers verzorgen een van de slachtoffe­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium