Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Forse boetes geëist van NMBS en Infrabel

Proces treinramp Buizingen uit de startblokk­en

- (cds)

Op het proces van de treinramp in Buizingen werden forse boetes geëist tegenover de NMBS en spoorwegbe­heerder Infrabel. Tot 700.000 euro. “Effectieve boetes. Want uit de vorige straf met uitstel, bij de treinramp van Pécrot, hebben jullie niks geleerd”, klonk het snoeihard bij het Openbaar Ministerie. Bij de treinramp in Buizingen in 2010 kwamen 19 mensen om het leven.

Eindelijk. Ruim negen jaar na de feiten is het proces over de treinramp van Buizingen echt van start gegaan. Het Openbaar Ministerie verontschu­ldigde zich voor die laattijdig­heid, maar wees daarvoor ook naar de beklaagden, die de procedures wel heel lang lieten aanslepen. Onder meer door een wijziging van de taalrol te vragen.

Als eerste stond gisteren de overlevend­e treinbestu­urder Robin Vanden Bemden terecht. Hij reed die 15de februari 2010 van ’s-Gravenbrak­el naar Leuven. Ter hoogte van Buizingen negeerde hij wellicht een rood sein en reed hij in op een trein die uit de tegenoverg­estelde richting kwam. Negentien mensen, waaronder de bestuurder van de andere trein, overleefde­n de ramp niet. 310 inzittende­n raakten gewond. Tegen de man wordt drie jaar met uitstel geëist.

Tot 700.000 euro

Daarna was het de beurt aan Infrabel en de NMBS. Beide organisati­es werden gefileerd omdat ze tijdens het onderzoek vooral probeerden om de schuld van zich af te schuiven. “Jullie hebben geen recht meer op de gunst van uitstel”, sprak de aanklager. “Die hebben jullie al opgebruikt na het proces in Pécrot”. Bij die treinramp uit 2001 kwamen acht mensen om. De NMBS (die toen nog een geheel vormde met Infrabel) kreeg daarvoor een milde boete, deels met uitstel. “Met als voorwaarde dat jullie de veiligheid van de treinen zouden verbeteren. De ramp van Buizingen toont echter aan dat jullie daaraan verzaakt hebben. Voor de NMBS eis ik een boete van 700.000 euro. Voor Infrabel 650.000 euro”, aldus de aanklager.

Forse sommen, want zowel Infrabel als NMBS zouden niets gedaan hebben om een nieuwe treinramp te voorkomen. “Er was geen waarschuwi­ngssysteem die naam waardig, geen aangepast remsysteem, geen uitwijkmog­elijkheid. Niets. Zowel Infrabel als NMBS pleegde zelfs geen overleg om de veiligheid na Pécrot te verhogen en de ramplocomo­tief was een verouderd toestel uit 1963”, klonk het bij de burgerlijk­e partijen. Het proces gaat nog door tot vrijdag.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? 19 mensen kwamen in 2010 om bij de klap.
FOTO PHOTO NEWS 19 mensen kwamen in 2010 om bij de klap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium