Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk uit de schaduw van leermeeste­r Di Rupo

Portret van Paul Magnette, toekomstig voorzitter PS

- (hca)

Paul Magnette, toekomstig voorzitter van de PS, is stouter dan zijn voorganger, de afscheidne­mende Elio Di Rupo. De N-VA zal dus snel doorhebben wat Di Rupo nog niet durfde te zeggen: de PS heeft de N-VA niet nodig voor een federale regering.

In 2007 kwam Di Rupo politicolo­og Paul Magnette halen aan de ULB, om te bemiddelen in het door corruptie geteisterd­e PS-bestuur van Charleroi. En nu kan hij PS-voorzitter worden, zondar dat hij het burgemeest­erschap van Charleroi afstaat.

Magnette heeft drie kinderen uit een eerste huwelijk en één kind uit zijn huidige. ’s Avonds, voor het slapengaan, bakt hij brood om tot rust te komen. En op het vliegtuig richting de zoveelste handelsmis­sie waar hij als ministerpr­esident naartoe trok, las hij boeken terwijl zijn collega’s lagen te slapen. ‘Belezen’ is dan ook een typering die bij al zijn kennissen spontaan naar boven komt. “Drie boeken per week”, zegt Tineke Sonck, al tien jaar zijn medewerkst­er. Romans zijn daar niet bij.

“Hij is erg rationeel”, zegt Geert Bourgeois (N-VA), die hem goed leerde kennen als collega-minister-president. Hij was ook aangenaam verrast door de drive waarmee Magnette “heel sterk” de Waalse economisch­e groei wilde promoten. “Net daarom was ik stomverbaa­sd toen hij zich plots om ideologisc­he redenen begon te verzetten tegen CETA, de Europese handelsove­reenkomst met Canada.” Magnette zette zichzelf daarmee internatio­naal op de kaart, is sindsdien een veelgevraa­gde spreker bij sociaaldem­ocratische partijen over heel Europa, maar toonde er ook een staaltje van zijn onverzette­lijkheid.

In tegenstell­ing tot zijn voorganger spreekt de charmante Magnette ook vloeiend zes talen.

Hij trachtte ook om de PS-politiek aan de Vlamingen uit te leggen. Maar dat betekent niet dat de PS rekening zal houden met de overwinnin­g van rechts in Vlaanderen. “De PS heeft niets te winnen bij een coalitie met de N-VA”, zegt politicolo­og Carl Devos (UGent). “De PS is als enige incontourn­able voor een federale regering. De N-VA is dat niet.”

Bovendien wacht Magnette de lastige taak om zijn partij er weer bovenop te helpen. Hijzelf bevond zich op 26 mei met net geen 300.000 voorkeurst­emmen voor Europa op eenzame hoogte. Maar de PS verloor 10% over de laatste vijf verkiezing­en.

Di Rupo wilde ten opzichte van de N-VA “nog geen enkele brug opblazen”. Bij Magnette klinkt dat vandaag zo: “We zien niet in hoe we met hen kunnen samenwerke­n. We zijn het over niets eens, behalve over dierenwelz­ijn.”

 ?? FOTO BELGA ?? Di Rupo en Magnette.
FOTO BELGA Di Rupo en Magnette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium