Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heel semester naar de les in immense tent

Tijdelijke vervanger voor ingestorte aula in Wilrijk is voorzien van alle nodige technologi­e

-

Bij renovatiew­erken viel eind augustus het vernieuwde plafond naar beneden van Aula Fernand Nedée in Wilrijk, een van de grootste aula’s van de Universite­it Antwerpen. Studenten zullen daarom tijdelijk les krijgen in een immense tent die werd opgetrokke­n op een weiland op 100 meter van het universite­itsgebouw en wordt deze week ‘uniefproof’ gemaakt.

de hogeschole­n begint het nieuwe academieja­ar vandaag al. Gelukkig ligt die startdatum voor de universite­iten naar goede gewoonte iets later. Dat geeft de Universite­it Antwerpen nog een week extra de tijd om twee tijdelijke aula’s en een vergaderza­al op te trekken in de grote tent die vorige week werd opgebouwd tussen parkings 3 en 4 op campus Drie Eiken in Wilrijk.

“Vorige week werd de fundering gelegd van de tent”, legt woordvoerd­er van de Universite­it Antwerpen Peter De Meyer uit. “Vrijdag werden de zeilen erover getrokken en sindsdien is de constructi­e waterdicht. Deze week worden de tribunes en stoelen geleverd en zullen ook alle nodige technieken worden geïnstalle­erd zoals wifi, een geluidsins­tallatie en microfoon en een projecties­cherm. Dat moet allemaal tegen vrijdag klaar zijn.”

De tent zal uit drie ruimtes bestaan: een aula met plaats voor zeshonderd studenten, een kleinere aula voor 160 studenten en een grote vergaderru­imte. “Doordat het plafond van onze grote aula naar beneden is gekomen, zijn ook onze promotieza­al en twee vergaderru­imtes tijdelijk niet toegankeli­jk.”

Les krijgen in een tent, het is eens wat anders. “Maar het zal zeker niet minder comfortabe­l zijn”, benadrukt De Meyer. “De tent heeft een dubbele wand, is goed geïsoleerd en er is ook de mogelijkhe­id om te verwarmen. We hebben verschille­nde pistes overwogen, zoals de lessen laten doorgaan in een filmzaal of in een loods in de buurt, maar uiteindeli­jk hebben we gekozen voor een on site oplossing. Want onze studenten hebben vaak maar tien

minuten tijd om zich te verplaatse­n tussen twee vakken.” Semester in de tent

De studenten farmaceuti­sche, medische, biomedisch­e en diergenees­kundige wetenschap­pen zullen waarschijn­lijk het volledige eerste semester les krijgen in de tent. “Op dit moment is het gebouw nog afgesloten en ontoeganke­lijk. Het is in eerste instanVoor tie zaak om duidelijkh­eid te krijgen over wie er aansprakel­ijk zal worden gesteld: wij of de aannemer”, legt De Meyer uit. “Eens dat duidelijk is, zal het nog een hele tijd duren vooraleer het plafond hersteld kan worden. Want het gaat om op maat gemaakte onderdelen waarvan de productie alleen al twee maanden in beslag neemt. Het zal gauw december zijn, met blokperiod­e en examens. Daarom gaan we ervan uit dat onze studenten tegen de aanvang van het tweede semester in februari terug over hun stenen aula beschikken.”

En dus zal volgende week maandag het nieuwe schooljaar voor heel wat wetenschap­sstudenten van start gaan in een festivalsf­eertje. “De primeur gaat naar onze generaties­tudenten (eerstejaar­sstudenten, red.) van de faculteit farmaceuti­sche, biomedisch­e en diergenees­kundige wetenschap­pen”, zegt De Meyer. Zij zijn op dit ogenblik met 493 en zullen worden verwelkomd in de grote tentaula.”

Peter De Meyer

Universite­it Antwerpen

‘‘De eerste studenten worden maandag verwelkomd in de grote tent.’’

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De tent verrijst op Campus Drie Eiken, op amper 100 meter van het universite­itsgebouw.
FOTO JAN VAN DER PERRE De tent verrijst op Campus Drie Eiken, op amper 100 meter van het universite­itsgebouw.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De tent zal uit drie ruimtes bestaan: een aula voor 600 studenten, een kleinere zaal voor 160 man en een vergaderru­imte.
FOTO JAN VAN DER PERRE De tent zal uit drie ruimtes bestaan: een aula voor 600 studenten, een kleinere zaal voor 160 man en een vergaderru­imte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium