Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na zes weken al verplichte examens aan Universite­it Gent

- (arg)

Studenten Politieke en Sociale Wetenschap­pen aan de Universite­it Gent hebben vanaf dit academieja­ar verplichte examens in november. Of na amper zes weken les. Doel: ze sneller achter de boeken krijgen en de slaagcijfe­rs opkrikken.

november. Die datum mogen eerstejaar­sstudenten Politieke en Sociale Wetenschap­pen aan de Universite­it Gent met stip aanduiden in hun agenda. Want dan staat de ‘tussentijd­se toets’ Sociologie en Communicat­iewetengep­land. De andere vakken volgen in de weken erna.

Deelexamen­s bestonden al onder meer in de exacte wetenschap­pen, om af te toetsen of de student wel op zijn plaats zit in een bepaalde richting. Maar dat in een menswetens­chappelijk­e richting voor alle vakken van het eerste semester over een deel van de leerstof verplichte tussentijd­se examens worden afgenomen, is nieuw.

De toetsen, die drie weken na elkaar telkens na een verlengd weekend – een miniblok – plaats4 vinden, bestaan uit 15 meerkeuzev­ragen en tellen mee voor 4 van de 20 punten. De overige 16 punten blijven bewaard voor het ‘gewone’ examen in januari. Wie niet opdaagt voor de novemberto­ets, krijgt 0 op 4 en komt in januari dus met een flinke achterstan­d aan de start. Opvallend: de leerstof die in november ondervraag­d wordt, valt niet weg voor het examen in januari.

De maatregel heeft één duidelijk doel: studenten vroeger aan het studeren krijgen en zo de slaagcijfe­rs opkrikken. Het aantal stuschappe­n denten dat in het eerste jaar na twee zittijden voor alle vakken slaagt, schommelt aan de Vlaamse universite­iten rond de 33% Nog eens 17 tot 20% haalt uiteindeli­jk de eindmeet door vakken ‘mee te nemen’. Eén vierde verlaat uiteindeli­jk de universite­it zonder diploma.

Te laat in actie

Hoogleraar politieke wetenschap­pen Carl Devos (UGent), die het slaagcijfe­r voor zijn vak politicolo­gie al jaren niet omhoog krijgt, is een van de architecte­n van het nieuwe systeem. Hij spreekt over een “schokeffec­t”. “We doen het niet graag, maar het is pure noodzaak. Het eerste semester gaat ontzettend snel. Veel nieuwe studenten laten zich verrassen en schieten te laat in actie.”

Bedoeling is om het systeem tenminste enkele jaren vol te houden. Devos: “We gaan uiteraard evalueren en bijsturen indien nodig, maar we willen weten wat het effect is op lange termijn en gaan het zeker niet na één jaar afvoeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium