Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een liter Cola Zero per dag is ook ongezond”

Jongeren drinken minder gesuikerde frisdrank, maar experts waarschuwe­n voor light-varianten

- TOM LEBACQ

Jongeren drinken nog half zoveel gesuikerde frisdrank als vroeger. Dat blijkt uit een grootschal­ig onderzoek van de Universite­it Gent. De opkomst van Cola Zero en andere suikervrij­e frisdranke­n heeft daar veel mee te maken. Toch is het percentage jongeren met overgewich­t over dezelfde periode gestegen. “Een liter Cola Zero drinken per dag in plaats van een liter Cola is niet veel gezonder”, zegt voedingsex­pert Patrick Mullie.

Blikje cola, Sprite of icetea? Nog zo’n 29% van de jongens tussen 11 en 18 slaat er elke dag eentje of meer achterover, bij meisjes ligt het percentage op zowat 20%. Dat blijkt uit het grootschal­ige onderzoek ‘Jongeren en Gezondheid’ van de UGent bij 11.000 jongeren.

Frisdrank boert daarmee fors achteruit als favoriete drankje van jongeren. In 2002 dronk volgens dezelfde bevraging nog meer dan de helft van de jongens elke dag frisdrank. Sindsdien is het aandeel afgekalfd, met nog een scherpe daling de afgelopen vier jaar.

Waar ligt dat aan? “De bewustword­ing dat frisdrank heel veel suiker bevat en dus ongezond is, is gegroeid”, zegt voedingsex­pert Patrick Mullie (VUB). Je raakt er ook niet zo makkelijk meer aan: op school is het aanbod fors beperkt.

Tegen 2021 mogen er in Vlaanderen helemaal geen frisdranke­n meer worden aangeboden binnen de schoolmure­n. “Maar de afgelopen jaren hebben al heel veel scholen de stap gezet”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “In 2015 hadden nog zeven op de tien middelbare scholen een frisdranka­utomaat, vorig schooljaar was dat nog drie op de tien.”

Patrick Mullie

Voedingsex­pert VUB

‘‘Frisdrank afzweren is een makkelijk symbool geworden van ‘kijk eens hoe gezond ik ben’.’’

Dat is goed nieuws, zegt Mullie. “Maar we moeten ook niet overdrijve­n. Veel jongeren zijn overgescha­keld op Cola Light, Cola Zero en andere suikerloze varianten. Is dat veel gezonder? Neen.”

Zestig minuten bewegen

Nochtans krijg je met Cola Zero geen suiker binnen. “Maar je houdt je lichaam wel verslaafd aan de zoete smaak door de artificiël­e zoetstoffe­n die erin zitten”, zegt Mullie. “Je krijgt de calorieen niet meer binnen van echte frisdrank, maar je tong blijft baden in zoetigheid, je blijft hunkeren naar zoet. Gezonder leven is genoeg bewegen, minder zoete snacks eten, niet te veel toespijs op je boterham, heel veel water drinken en pakweg alleen in het weekend light- of zero-frisdrank. Dat bredere plaatje ziet er níét zo rooskleuri­g uit.”

Het aantal jongeren dat minder dan twee uur per dag naar een scherm kijkt, is de afgelopen jaren gedaald. En het aantal tieners met obesitas is gestegen sinds 2002. Volgens de normen van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie moeten jongeren ook zestig minuten per dag “matig tot intensief” bewegen. Maar slechts één op de vijf jongens en één op de zeven meisjes haalt dat.

“Het is niet genoeg om gewoon wat minder cola te drinken”, zegt Mullie. “Frisdrank afzweren is een makkelijk

symbool geworden van ‘kijk eens hoe gezond ik ben’. De realiteit is helaas wat complexer.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium