Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al zeker 140.000 sms’en voor doodzieke Pia

Actie om Wilrijkse baby te redden barst uit voegen

- GREG VAN ROOSBROECK www.teampia.be.

De sms-actie die de ouders van de doodzieke Wilrijkse baby Pia gestart hebben om hun kind te redden, is meer dan een schot in de roos. Gisterenav­ond hadden liefst 140.000 mensen een bericht gestuurd. “Een halfuur niet kijken en er zijn weer dertigduiz­end berichten bij”, reageert mama Ellen.

Buitengewo­on, onvoorstel­baar, onwaarschi­jnlijk, en gooi er gerust nog wat synoniemen bij. Niemand die verwacht had dat de sms-actie om de doodzieke baby Pia Boehnke te redden zo’n overdonder­end succes zou worden. Gisterenav­ond omstreeks 20.30u liet mama Ellen weten dat ze aan 140.000 ontvangen berichten zaten. “Als ik een halfuurtje niet kijk, zijn er weer dertigduiz­end bijgekomen. Het is ongeloofli­jk. Dit hadden we compleet niet verwacht.”

Pia, die 9 maanden oud is, werd geboren met SMA (spinale musculaire atrofie). Dat is een erg zeldzame genetische ziekte waardoor de spieren, en dus ook het hart, steeds zwakker worden. Veel ouder dan 2 jaar wordt een kindje niet.

2,1 miljoen dollar Het medicijn Zolgensma kan Pia redden. Alleen: de prik van dat geneesmidd­el kan alleen in de Verenigde Staten toegediend

worden en kost 2,1 miljoen dollar (omgerekend zo’n 1,9 miljoen euro). Dat kan het gezin uit Wilrijk uiteraard niet zomaar op tafel leggen.

Dus deden mama Ellen en papa Tim hun verhaal in de media. Een stroom giften leverden inmiddels 100.000 euro op. Maar er is meer nodig. Veel meer. En daar moet een nationale sms-actie voor zorgen. “Een bericht sturen kost 2 euro”, zegt Ellen. “Daar houden wij zo’n 1,50 euro van over, want de sms-diensten moeten ook betaald worden. Om helemaal uit de kosten te komen, hebben we zo’n anderhalf miljoen berichten nodig. Dat is ongeveer één Belg op de tien die moet sms’en.”

Wie ook financieel wil bijdragen, kan het woord Pia sms’en naar het nummer 4666. Wie wil, kan meerdere sms’en sturen of gewoon geld storten op de bankrekeni­ng.

 ?? FOTO INNEKE GEBRUERS ?? Baby Pia met mama Ellen.
FOTO INNEKE GEBRUERS Baby Pia met mama Ellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium