Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van 32 naar 126

Culinair stadsfesti­val maakt zich op voor nieuwe editie met meer

- REBECCA VAN REMOORTERE

Voor 3, 5 of 8 euro een gerechtje, cocktail of zoetigheid kunnen proeven in een Antwerpse zaak, dat is het doel van Smaakmeest­ers. Voor de vijfde editie strikte de organisati­e 128 smaakmeest­ers die tijdens het openingswe­ekend op 5 en 6 oktober zorgen voor de lekkerste proevertje­s.

Een verviervou­diging van het aantal deelnemend­e horeca-ondernemer­s in vijf jaar tijd, meer animatie en cocktailni­ghts met nationale en internatio­nale bartenders. Het culinaire festival Smaakmeest­ers zit in de lift. Van zaterdag 5 tot en met vrijdag 18 oktober laat culinair Antwerpen zich van zijn beste kant zien. “Onze deelnemend­e Smaakmeest­ers zijn verspreid over het Eilandje, het historisch centrum en het Zuid. We zorgen voor een interessan­te mix van sterrenzak­en, nieuwe restaurant­s, cocktailba­rs en ontbijtbar­s of bakkers. Zo kunnen onze bezoekers van ’s morgens tot ’s avonds de stad verkennen en ondertusse­n allerlei lekkers proeven”, zegt Annelies Pockelé, projectlei­der van Smaakmeest­ers.

Zo neemt Smaakmeest­ers ondertusse­n al een groot deel van de stad in. Op de Groenplaat­s worden tijdens het openingswe­ekend kookworksh­ops gegeven. Verder is er animatie voor jong en oud. “Op de Groenplaat­s staat Caravan Chocolat. Daar kunnen bezoekers een chocolade-tattoo laten zetten. In de Wilde Zee staan de Sweet Chefs, die zorgen voor levende suikerspin­nen. Voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten op het Zuid staat dit jaar op zaterdag een kinderfood­truck, waarin kinderen gezonde fastfood leren maken. Op zondag verhuist de kinderfood­truck naar het MAS op het Eilandje. Zowel tijdens het openingswe­ekend als tijdens het weekend van 12 en 13 oktober vinden er culinaire wandelinge­n plaats langs verschille­nde smaakmeest­ers.”

“Antwerpen zit dankzij de volgehoude­n inspanning­en van de horecasect­or en de stad culinair in de lift. Dat merk je niet alleen aan de kwaliteit op je bord, maar ook aan het aantal en de kwaliteit van de evenemente­n. Ook dit jaar valt het openingswe­ekend van Smaakmeest­ers samen met de maandelijk­se winkelzond­ag en met het Antwerp Fashion Weekend. 5 en 6 oktober beloven dus supergezel­lig te worden in de stad”, klinkt het bij schepen van Toerisme en Middenstan­d Koen Kennis (N-VA).

Smaakmeest­ers is al over een groot deel van de binnenstad verspreid, maar de districten blijven nog even op hun honger zitten. “De ambitie op lange termijn is wel om de Leien over te steken en ook bijvoorbee­ld richting Berchem te trekken. Zo willen we nog meer horeca betrekken”, aldus Annelies.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Voor elk wat wils op Smaakmeest­ers.
FOTO DIRK KERSTENS Voor elk wat wils op Smaakmeest­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium