Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het Huis opent ‘binnentuin’ voor kinderen uit vechtschei­dingen

- (av)

Op het Kiel werd maandagavo­nd de binnentuin van Het Huis geopend. Het Huis is een organisati­e die ervoor zorgt dat kinderen na een vechtschei­ding mama, papa of hun grootouder­s kunnen blijven zien.

Scheiden doet lijden, weet voorzitter Raf Meukens van Het Huis in de Wittestraa­t na dertien jaar maar al te goed. “Ik schrik nergens meer van”, zegt hij. “Scheidinge­n halen het slechtste in de mens naar boven. Je kunt je niet voorstelle­n hoe ver mensen soms gaan om hun ex-partner het leven zuur te maken. En de dupe van die pesterijen zijn de kinderen. Zij worden ingezet als speelbal: als papa geen alimentati­e betaalt, mag hij zijn zoon of dochter niet zien. Of hij mag zijn kinderen wél zien, maar, ach jammer, op de dag van het bezoek zijn ze ziek. Zulke dingen kunnen niet door de beugel, en daarom heeft Rita Hey 21 jaar geleden Het Huis opgericht. Eerst bij haar thuis, de laatste jaren hier op het Kiel.”

Niet alle kinderen van gescheiden ouders passeren in Het Huis. “We werken alleen op vonnis”, zegt Meukens. “Het is de rechter die beslist.” Het gaat om extreme gevallen waarbij de ene partner de andere het recht wil ontnemen om zijn kinderen te zien. “Of waarbij de ene de andere slecht maakt in bijzijn van het kind. Zo’n dingen kunnen niet. Iedereen heeft het recht om zijn eigen kinderen te zien. Uiteraard zijn er uitzonderi­ngen. Als er vermoedens zijn van misbruik, of als papa of mama alcoholist of drugsgebru­iker is bijvoorbee­ld, dan gaat het bezoek niet door. Die ouders moeten blazen of een drugstest afleggen en als de uitslag nul is, dan mag het wel.”

Tijdens de bezoeken gaat de deur steevast op slot. Ouders worden verplicht bezig te zijn met hun kinderen. Ze móéten samen Uno of Cluedo spelen, kleien of knutselen met crêpe. Ook al is het buiten veertig graden. Maar daar komt nu dus veranderin­g in, want het koertje op de binnenplaa­ts van het oude klooster werd uitgebroke­n en kreeg een strook kunstgras waar speeltoest­ellen en een pannaveld op staan. “Zondag was het goed weer, toen heeft iedereen buitengeze­ten”, zegt Meukens, die erop staat de sponsors te bedanken: Rotary Heideland en de firma Verwater hebben ervoor gezorgd dat de 45.000 euro die het kostte om de koer te verbouwen werd samengebra­cht. “Zonder hen hadden we niks, want we krijgen geen subsidies.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Voorzitter Raf Meukens, bezielster Rita Hey en meter van het project Andrea Croonenber­ghs.
FOTO DIRK KERSTENS Voorzitter Raf Meukens, bezielster Rita Hey en meter van het project Andrea Croonenber­ghs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium