Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal slachtoffe­rs op elektrisch­e fietsen met 70% gestegen

Vorig jaar 7.214 verkeerson­gevallen in Antwerpen, hoogste cijfer sinds 2013

- SACHA VAN WIELE

Het aantal verkeerssl­achtoffers op elektrisch­e fietsen is in 2018 gestegen met 70%, van 90 slachtoffe­rs in 2017 naar 153 vorig jaar. Het aantal verkeerssl­achtoffers onder fietsers nam met 14% toe. “Je ziet dat het aantal fietsers op de Antwerpse wegen exponentie­el groeit”, zegt burgemeest­er Bart De Wever. “Dat heeft spijtig genoeg ook als gevolg dat de kans op letselonge­vallen toeneemt.”

Er waren vorig jaar 7.214 verkeerson­gevallen in Antwerpen. Dat is het hoogste cijfer sinds 2013. Toen waren er 7.221 ongevallen in het verkeer. Het gaat hier voor alle duidelijkh­eid om ongevallen waarbij de politie werd opgeroepen. Er vielen vorig jaar elf verkeersdo­den, vier minder dan in 2017. Het aantal zwaargewon­de slachtoffe­rs kwam op 167, tegenover 145 in 2017. Er waren vorig jaar ook 2.426 lichtgewon­de slachtoffe­rs. Dat is meer dan in 2017, toen er 2.236 lichtgewon­den waren. In 2011 lag het aantal lichtgewon­den nog hoger, met 2.563.

Wat de Antwerpse verkeerspo­litie zorgen baart, is de stijging van het aantal slachtoffe­rs bij fietsongev­allen: 1.012 in 2018 tegenover 887 in 2017, een stijging van 14%. Het aantal slachtoffe­rs op een gewone fiets steeg met 7%. Bij elektrisch­e fietsen gaat het om een stijging van 70%, van 90 in 2017 naar 153 vorig jaar. Het aandeel van de speed pedelecs daarin is niet gekend, omdat dat niet apart wordt bijgehoude­n. Daar komt volgend jaar veranderin­g in, want dan wil de politie de cijfers rond verkeerson­gevallen verder uitsplitse­n naar deze supersnell­e elektrisch­e fietsen, en ook naar steps.

Modal shift

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) leest in de cijfers vooral de modal shift: minder auto’s, meer alternatie­ve vervoersmi­ddelen. “Je ziet dat het aantal fietsers op de Antwerpse wegen exponentie­el groeit”, zegt hij. “Dat blijkt ook uit de cijfers van het Havenbedri­jf. Zo zou de fiets in het woon-werkverkee­r de afgelopen twee jaar met 300% zijn gestegen. Meer fietsers, dat heeft spijtig genoeg ook als gevolg dat de kans op letselonge­vallen toeneemt. We zien daarbij ook meer ongevallen tussen voetganger en fietser of tussen fietser en fietser. Bovendien is de kans op een letsel ook groter als je met de fiets betrokken bent in een ongeval, dan als je in een wagen zit.”

Het aanpassen van de infrastruc­tuur kan het aantal ongevallen terugdring­en, maar voorkomt niet alle verkeerson­gevallen. “Er wordt steeds verwezen naar de Turnhoutse­baan, maar die kun je niet met een vingerknip aanpassen. Dat is bij veel infrastruc­tuuraanpas­singen het geval. Uit de analyse blijkt trouwens dat slechts een van de dodelijke ongevallen in 2018 mogelijk voorkomen had kunnen worden met een veiligere infrastruc­tuur.”

Bart De Wever

Burgemeest­er (N-VA)

“Er wordt steeds verwezen naar de Turnhoutse­baan, maar die kun je niet met een vingerknip aanpassen. Dat is bij veel infrastruc­tuuraanpas­singen het geval.”

 ?? . FOTO JAN VAN DER PERRE ??
. FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium