Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oplichtste­r op pad na explosie in Wilrijk?

Organisato­ren inzamelact­ie waarschuwe­n voor vrouw die van deur tot deur gaat

- (dvd)

Wilrijk Solidair, de inzamelact­ie die op gang werd getrokken na de explosie op het Ridderveld in Wilrijk van twee weken geleden, waarschuwt voor een dame die de gulheid van de Wilrijkena­ren zou misbruiken om haar eigen portemonne­e te spijzen.

Al snel nadat aan het Ridderveld, een pleintje in de wijk Valaar, drie huizen tot schroot waren herleid en een vrouw om het leven was gekomen door een verwoesten­de ontploffin­g, kwam er een solidarite­itsactie op gang voor de hardst getroffen slachtoffe­rs. Het doel van Wilrijk Solidair is om 10.000 euro in te zamelen. Dat gebeurt via een crowdfundi­ng-pagina, via stortingen op een rekening of via spaarpotje­s die bij zo’n veertig handelszak­en in Wilrijk werden gezet.

Maar er zijn ook kapers op de kust, waarschuwt de organisati­e. Zij kregen melding van een dame die van deur tot deur ging en naar eigen zeggen geld inzamelde voor de slachtoffe­rs van de ontploffin­g. “Zelf gaan we nooit van deur tot deur”, klinkt het bij de organisati­e. “Er hebben ook al mensen individuel­e acties georganise­erd, zoals een koekjesver­koop en een pannenkoek­enslag, maar dat werd telkens netjes gemeld. Ook in dit geval hebben we eerst via sociale media gevraagd of de vrouw zich wilde melden, zodat we konden nagaan of zij van goede wil was. Er kwam geen reactie.”

Kwetsbaren en ouderen

Al snel lieten verschille­nde getuigen weten dat ze afgelopen weekend de dame, een blonde vrouw van rond de 40, aan de deur hadden gekregen. “In tweede lijn, en dat baarde ons meer zorgen, kregen we verschille­nde meldingen van mensen die zeiden dat deze dame al een tijdje actief is, zowel in Wilrijk als in Hoboken. Ze zou telkens een ander verhaal ophangen en vooral oudere en kwetsbare mensen viseren.”

Volgens de Antwerpse politie diende nog niemand klacht in tegen de vermeende oplichtste­r. Wilrijk Solidair roept vooral op om de nodige voorzichti­gheid aan de dag te leggen. “Via onze crowdfundi­ng-pagina, rechtstree­kse overschrij­ving of via de spaarpotje­s is altijd het veiligst”, klinkt het.

De actie bracht overigens al meer dan 3.245 euro op en ze loopt nog steeds. De spaarpotac­tie kwam nog maar vorige week goed en wel op gang.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Drie huizen werden vernield en een bewoonster overleefde de explosie niet.
FOTO JAN VAN DER PERRE Drie huizen werden vernield en een bewoonster overleefde de explosie niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium