Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben blij dat ik eens iets kan terugdoen voor Huize Walden”

Verpleegku­ndige die verlamd raakte bij ongeval speelt succesvoor­stelling ‘Fractie van een seconde’ voor eigen huis

- KRISTIN MATTHYSSEN fractievan­eenseconde.be

Rudy Claeys

“Ik bewonder mijn vrouw. Ze heeft het echt geprobeerd. Maar zeven jaar na het ongeval was het ‘op’ tussen ons.”

Rudy Claeys (57) was vroeger psychiatri­sch verpleegku­ndige in PC Bethaniënh­uis in Zoersel. Op zijn 40ste raakte hij verlamd door een auto-ongeval. Hij woont nu in Huize Walden in Malle en speelt samen met mugarts Stef Vanlee hun theaterpro­ductie Fractie van een seconde, ten voordele van de sociocultu­rele ontspannin­gsverenigi­ng De Waldenaars.

Als Rudy en Stef op 28 september optreden in ontmoeting­scentrum De Notelaar ten voordele van De Waldenaars, zal het de 180ste keer zijn dat ze Fractie van een seconde opvoeren. Je kan dus van een succesvoor­stelling spreken. “We willen vooral jonge mensen sensibilis­eren, zodat ze beseffen dat het verkeer een jungle is. Normaal spelen wij vooral in scholen of voor bedrijven”, vertelt Rudy Claeys. “Maar nu kwam de vraag vanuit De Waldenaars of we onze theatervoo­rstelling deze keer ten voordele van de eigen sociocultu­rele ontspannin­gsverenigi­ng van Huize Walden kunnen doen voor een breed publiek.”

Zelfstandi­gheid

Rudy Claeys moest er niet lang over nadenken. “Ik woon hier en maak gebruik van de diensten van Huize Walden. Zo komt er iemand mij elke avond in bed leggen. Maar ik behoud hier ook een grote mate van zelfstandi­gheid. Dat ik zelf nog kan bepalen wanneer ik wil gaan slapen en mij niet schuldig hoef te voelen om iemand ’s avonds iets te vragen, vind ik belangrijk. Hier voelt niets als een gunst. Ik heb ook nog een budget waarmee ik me bijvoorbee­ld ergens naartoe kan laten brengen met mijn eigen auto. Ik ben een echte cultuurfre­ak en ga vaak de deur uit. Huize Walden is goed voor mij, dus ben ik blij dat ik nu iets kan terugdoen.”

Het auto-ongeval van Rudy vond plaats in 2003, op de snelweg tussen Antwerpen en Gent. Het regende toen de auto waarin hij en zijn gezin zaten, over de kop ging en tegen een duiker vloog. “Omdat het lang droog was geweest, lag de baan er glad bij. We moesten plots remmen omdat een andere auto die wou invoegen begon te tollen. Mijn vrouw en mijn kinderen van toen 11, 9 en 4 jaar waren ongedeerd. Zelf voelde ik direct dat het foute boel was. Nog in de auto heb ik al tegen mijn kinderen gezegd dat ik verlamd zou zijn. Ik heb een hoge dwarslaesi­e en ben verlamd vanaf mijn borst. Na zestien maanden revalidere­n in Gent, kwam ik naar huis, maar dan begint het pas. Ik bewonder mijn vrouw. Ze heeft het echt geprobeerd. Maar zeven jaar na het ongeval was het ‘op’ tussen ons.”

Vriendenkr­ing

Rudy Claeys verhuisde naar Huize Walden. “Op een gegeven moment kruiste mugverplee­gkundige Stef Vanlee mijn pad. In Fractie van

een seconde vertelt hij vanuit zijn ervaring als mugverplee­gkundige en ik vanuit mijn standpunt als slachtoffe­r, wat de impact en de gevolgen zijn van een verkeerson­geval. Want je bent nooit alleen slachtoffe­r. Ook mijn gezin en mijn ouders waren slachtoffe­r. Je vriendenkr­ing brokkelt af omdat mensen zich geen houding weten te geven. Ze durven je niet vragen voor feestjes, uit schrik dat het te confronter­end gaat zijn. Maar of iets te confronter­end is, zal ik zélf wel beslissen. Ik heb moeten vechten om opnieuw een sociaal netwerk uit te bouwen.”

“Je belemmerin­gen bepaal je zelf. Ik ben zelfs nog uit een vliegtuig gesprongen na mijn ongeval! Als ik hier in het bos vastrijd met mijn rolstoel, ben ik niet hulpeloos, dat is hooguit ‘ambetant’. Ik heb zelfs tot mijn eigen verbazing nog zes jaar lesgegeven aan verpleegku­ndigen vanuit mijn rolstoel.”

De twee ervaringsd­eskundigen Claeys en Vanlee doen alles onder supervisie van vzw Rondpunt. Er liggen zelfs al voorstelli­ngen vast voor 2021. In totaal bereikten ze al 35.000 mensen. Kaarten (15 euro) voor de voorstelli­ng in De Notelaar in Malle op zaterdag 28 september kan je bestellen bij Nicole (03-309.34.98) of via monique.fieer@pandora.be.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Rudy Claeys (57) in Huize Walden waar hij zelf woont. Hij gaat nu voor het eerst samen met mugarts Stef Vanlee hun succesvoor­stelling Fractie van
een seconde spelen ten voordele van de eigen ontspannin­gsverenigi­ng van Huize Walden.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Rudy Claeys (57) in Huize Walden waar hij zelf woont. Hij gaat nu voor het eerst samen met mugarts Stef Vanlee hun succesvoor­stelling Fractie van een seconde spelen ten voordele van de eigen ontspannin­gsverenigi­ng van Huize Walden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium