Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En ik kom nochtans uit een familie vol mannen”

Eddy Huyghe (65) kruipt in roman in het hoofd van jong vrouwelijk hoofdperso­nage

-

Eddy Huyghe uit Zoersel debuteert op zijn 65ste met de psychologi­sche roman Het Mirakelmei­sje. Zijn manuscript moet er toch wat uitgespron­gen zijn, want hij vond vrij vlot een uitgever. Donderdag 26 september om 20u wordt zijn boek voorgestel­d in de bibliothee­k van Zoersel.

Eddy Huyghe, salesmanag­er op rust in de farmaceuti­sche wereld, stuurde zijn leesproef van exact 100.000 woorden naar drie uitgevers. Beefcake Publishing hapte toe. “Een Bildungsro­man”, zo omschrijve­n de taalkundig­en die zijn boek al hebben gelezen het. “Ik heb dat woord zelf moeten opzoeken”, lacht hij. “Een roman voor liefhebber­s van Vele hemels boven

de zevende”, schreef een ander recensent al. Een compliment dat Eddy Huyghe direct naar de bibliothee­k deed rennen om het bekende boek van Griet Op de Beeck uit te lenen, want hij had het zelf nog niet gelezen. “Ik lees vooral misdaadrom­ans”, vertelt de Zoerselaar. “Maar zelf vond ik dat ik te weinig wist over opsporings­technieken en recherchew­erk om een misdaadrom­an te schrijven.”

Vlucht

Huyghes debuut gaat over de jonge Sara, die opgroeit in een gezin met een geloofsgek­ke vader en een extreem beschermen­de moeder, Paula. Het verhaal speelt zich af in de Rupelstree­k. “Ik ben zelf van Ruisbroek afkomstig en ging naar school in Boom. Het hoofdperso­nage en haar ouders wonen in Terhagen. Als ze niet net zoals haar vriend Pieter in Leuven mag gaan studeren, vlucht Sara weg van huis. Op haar vlucht ontmoet ze Karel, die in een blokhut in Heindonk bij Willebroek verblijft en haar opvangt. De Rupel vormt zowat een symbolisch­e barrière.”

Blijft het een zuivere vriendscha­p tussen het meisje en de man die qua leeftijd haar vader kan zijn of wordt het meer? En wie is Hendrik, de man die als twee druppels water op Karel lijkt? Is haar vader Marcel – die denkt dat de geboorte van Sara te danken is aan tussenkoms­t van de Heilige Rita – wel écht de vader van Sara? En wat als Sara in aanmerking komt voor een erfenis? Een dubbelgang­er, vruchtbaar­heidsprobl­emen, de atypische vriendscha­p tussen een jong meisje en een man op leeftijd, verliefdhe­id: het zit er allemaal in. Net als de tegenstell­ing tussen geloof en wetenschap, godsdienst­waanzin, generatiec­onflicten en overspel. “Ik vermoed dat mijn roman vooral vrouwen zal aanspreken. Het is misschien raar dat ik mij als 65-jarige man in een jong vrouwelijk hoofdperso­nage verplaats”, geeft Eddy toe, “temeer als je weet dat ik uit een echte

mannenfami­lie kom waarin nauwelijks meisjes worden geboren. Ik heb maar één nichtje.” Evolutie

Tijdens het schrijfpro­ces onderging de debuutroma­n van Eddy een hele evolutie. “Ik had Het Mirakelmei­sje eerst met een open einde geschreven, dat ik aan vrienden had laten lezen. Die vonden het allemaal vlot en meeslepend, maar moedigden mij aan om er nog verder aan te werken, zodat het geen open einde bleef. De oorspronke­lijke werktitel was

De Weg, de Waarheid en het Leven.

Dat drieluik is nog herkenbaar in de structuur. Alles samen gaat het over een korte tijdsspann­e. Alleen op het einde wordt een sprong van een jaar gemaakt om te zien hoe het de hoofdperso­nages is vergaan.”

Waarom Eddy zo lang gewacht heeft om te debuteren? “Je moet er de tijd voor kunnen nemen. Zes jaar geleden hield ik een blijvende beperking over aan een operatie waarbij een tumor uit mijn bovenbeen gehaald werd. Ik kampte ook wat met hartproble­men. Kort daarop ben ik met brugpensio­en gegaan. ’s Zomers fietsen wij veel, maar de twee laatste winters zat ik vaak te tikken. Niet maniakaal, eigenlijk kwam alles er vanzelf uitgerold.”

Het Mirakelmei­sje is tijdens de boekvoorst­elling op 26 september om 20u te koop in de bibliothee­k van Zoersel, en vanaf 27 september beschikbaa­r in de boekhandel of online.

KRISTIN MATTHYSSEN

Het Mirakelmei­sje, Eddy Huyghe, 290 pagina’s, 21,50 euro, Beefcake Publishing, boekvoorst­elling op 26 september om 20u in bibliothee­k Zoersel

 ?? FOTO KMA ?? Eddy Huyghe toont de cover van Het Mirakelmei­sje op zijn tablet, want het fysieke boek heeft hij pas volgende week in handen.
FOTO KMA Eddy Huyghe toont de cover van Het Mirakelmei­sje op zijn tablet, want het fysieke boek heeft hij pas volgende week in handen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium