Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beschermd landschap met veel wandelaars”

Drastische verkeersin­grepen in omgeving Brechtse Heide

-

De gemeentera­ad neemt een aantal nieuwe verkeersma­atregelen. Zo wordt de Brechtse Heide een zone 30, mag je niet langer parkeren in een deel van de Hofstraat en wordt het Banmolenpl­ein afgesloten voor het verkeer.

De regio Brecht Zuid was al een zone 30, maar nu wordt die uitgebreid met het gebied Brechtse Heide tot aan de Sint-Jobbaan. “De Brechtse Heide is beschermd landschap. Daar is alleen plaatselij­k verkeer toegelaten en er zijn veel wandelaars in het gebied”, verduideli­jkt schepen van Ruimtelijk­e Ordening en Omgeving Eline Peeters (N-VA). Ook op de Tilburgbaa­n, tussen de Schipperst­raat en de Krekelberg­straat, zullen bestuurder­s het pedaal minder hard mogen indrukken. Daar wordt de snelheid beperkt tot 50 kilometer per uur.

Sinds de opening van het op- en afrittenco­mplex in Brecht in 2013 kregen de Hofstraat en Veldstraat veel doorgaand verkeer te slikken. Het werd erg druk op het kruispunt Hofstraat-Biest-Gasthuisst­raat. Daarom was het eerder al verboden om te parkeren in de Hofstraat tot en met huisnummer 11. “In een proefopste­lling vorig jaar werd dit uitgebreid tussen de Biest en huisnummer 9. Intussen is ook de laatste fase van de ringweg afgerond en rijdt het doorgaand verkeer over de

ring en niet meer door de Veldstraat en Hofstraat. Het is hier veel rustiger geworden. In de Hofstraat werden nieuwe appartemen­ten gebouwd, waardoor het aantal geparkeerd­e wagens wel is toegenomen. De proefopste­lling is gunstig geëvalueer­d en blijft dus behouden.”

Of de buurt verkeerslu­w wordt, zoals in de vorige legislatuu­r is aangekondi­gd, moet blijken uit de plannen over de doortocht waaraan het nieuwe bestuur werkt. Parkeren mag ook niet meer op de hoeken van de Braakstraa­t en Kerkhofstr­aat in Sint-Job. De hoeken werden steeds kapotgered­en. Personeel van bedrijven in de Smederijst­raat in de Sint-Jobse kmo-zone mogen er ook niet meer op straat parkeren. Anders wordt de draaicirke­l voor de vrachtwage­ns te klein.

Voortaan is er ook geen doorkomen meer aan op het Banmolenpl­ein ter hoogte van de Akkerweg

in Brecht-Centrum. “Bewoners van de P. Verbernela­an en R. Van Ostaeyenla­an vrezen dat hun straten sluipwegen worden naar de E19. Dat zou ook een grote overlast betekenen voor onder meer de Kleine Kasteeltje­sweg, waar ook een woonzorgce­ntrum is gevestigd”, merkt de schepen op.

De doorstromi­ng in de Ebeslaan in Sint-Job moet dan weer vlotter worden door er tweerichti­ngsverkeer in te voeren, en de Ringlaan in Brecht wordt een voorrangsb­aan.

Oppositiep­artijen Oprecht Brecht en Groen vrezen dat er nu te snel zal worden gereden in deze ambachtszo­ne: “Met het voetbalter­rein en de sporthal in die zone zijn er veel zwakke weggebruik­ers. Hoe worden die beschermd? De zichtbaarh­eid van de oversteek moet daar verbeterd worden”, klonk het. “Deze maatregel is positief geadviseer­d door de verkeersra­ad”, reageerde Peeters.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? De omgeving van de Brechtse Heide wordt zone 30.
FOTO ELKE LAMENS De omgeving van de Brechtse Heide wordt zone 30.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium