Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opschortin­g voor maken van echo’s zonder bevoegdhei­d

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft een Nederlands­e echoscopis­te en vroedvrouw een opschortin­g gegeven voor het onwettig uitoefenen van de geneeskund­e. Ze hadden echografie­ën en diagnoses gesteld zonder dat ze daarvoor in België bevoegd waren.

-

De twee Nederlands­e vrouwen hadden in mei 2015 het diagnostis­ch echocentru­m ‘Womancare’ geopend op de Bredabaan in Brasschaat. Zwangere vrouwen konden er een medische echo laten maken om de gezondheid van hun kindje na te gaan, of een pretecho om al eens naar hun baby te kunnen kijken. Het centrum bood vrouwen met een kinderwens vruchtbaar­heidsecho’s aan en ook gynaecolog­ische problemen konden er via een echografie worden opgespoord.

In november 2016 diende de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecolog­ie (VVOG) een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling in. De vrouwen hadden niet alleen reclame gemaakt – wat niet mag – maar bleken ook niet bevoegd om in België diagnoses te stellen. In januari 2017 werd het centrum gesloten.

“Beklaagden zijn weliswaar erkend in Nederland, maar dat betekent nog niet dat ze in ons land eender welke echografie mogen uitvoeren of diagnoses mogen stellen. Ze hadden zich moeten informeren over de Belgische regelgevin­g, voor ze hier actief werden”, was de stelling van het Openbaar Ministerie.

De twee vrouwen waren zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. “Onze plannen werden enthousias­t onthaald door de Belgische gynaecolog­en met wie we gepraat hadden. En na een jaar volgde dan ineens die klacht.”

Het Openbaar Ministerie had boetes tot 24.000 euro gevorderd, maar de rechtbank besloot om beide vrouwen en het echocentru­m een opschortin­g te geven. 20.000 euro aan inkomsten van Womancare werd verbeurdve­rklaard. De VVOG kreeg 500 euro schadeverg­oeding toegekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium