Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De sterkste zijn is niet voldoende om te winnen”

Tjörven Castelijns (35), die Sterkste Man der Kempen werd, ziet nog veel uitdaginge­n

- FILIP SPOELDERS

De Sterkste Man der Kempen woont voortaan in Lint. Tjörven Castelijns (35) won de wedstrijd van afgelopen weekeinde in Herentals terwijl zijn droom in deze sport in het buitenland ligt.

Lopen met vaten en een zak van elk 100 kilogram, 120 kilo op de schouder leggen of met 280 kilo de rug rechten, het waren drie van de zes proeven die Tjörven en vijftien andere deelnemers aan de Sterkste Man der Kempen moesten weerstaan. “Tijdens de wedstrijd groeide mijn geloof dat ik kon winnen. Ik nam deel om de top 3 te halen. Want dit jaar ben ik dikwijls op die vierde plek geeindigd. Zondag liep het dan ook perfect”, reageert Tjörven een dag na zijn prestatie.

Eerder dit jaar werd de Lintenaar zevende op vijftig deelnemers in Keulen en vierde op een meeting in het Nederlands­e Ossendrech­t.

“Een vijftal jaar geleden was ik fanatiek aan het fitnessen. Op dat moment organiseer­de Jimmy Laureys nog de Sterkste Man van België. Om gewoon eens mee te doen, heb ik me ingeschrev­en voor een voorronde. Dit beviel me goed en ik ben me erin gaan verdiepen. Ondertusse­n doe ik sinds drie jaar mee aan wedstrijde­n.”

De sterkste man doet uiteraard denken aan kracht en spieren. “Ik train driemaal per week want ik heb ook nog een gezin en een job. Ik zit veel in de fitness en train bij Strong Man Team Kempen in Herentals. Maar alleen de sterkste zijn is niet voldoende om te winnen. Je moet ook over een goede conditie beschikken.”

Voor Tjörven zit het seizoen er nu op. Hij blijft verder trainen om nog sterker te worden. “Ik zie zeker nog mooie uitdaginge­n voor mij. Omdat er in België zo weinig wedstrijde­n zijn, is het mogelijk dat ik me meer ga focussen op wedstrijde­n in Duitsland. Daar hebben ze een federatie met een wedstrijdk­alender. De uiteindeli­jke droom is de Strongman Champions League. Kunnen deelnemen als Belg zou al een grote prestatie zijn. Voorlopig heeft alleen Jimmy Laureys dit kunnen doen.”

Verder hoopt Tjörven dat de sport meer aanzien krijgt in ons land. “Hopelijk komen er meer wedstrijde­n en zetten de geïnteress­eerden de stap om mee te doen. Want het taboe dat er heerst dat het alleen voor grote macho’s en stevige obese mannen is, is niet de waarheid.”

Tjörven Castelijns (35)

“Ik train driemaal per week want ik heb ook nog een gezin en een job. Ik zit veel in de fitness en train bij Strong Man Team Kempen in Herentals.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Krachtpats­er Tjörven Castelijns.
FOTO JORIS HERREGODS Krachtpats­er Tjörven Castelijns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium