Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leraren Sint-Gabriëlcol­lege lopen om aan kanker overleden collega te eren

100km-run voor Kom op tegen Kanker

- FILIP SPOELDERS

Met twee teams komen de leerkracht­en van het Sint-Gabriëlcol­lege aan de start van de 100kmrun voor Kom op tegen Kanker. Met het initiatief eren ze hun collega die in 2017 aan de ziekte overleed.

De derde editie van de 100kmrun voor Kom op tegen Kanker vindt op zondag 22 maart in Knokke-Heist plaats. Het Sint-Gabriëlcol­lege zal met twee teams van vier lopers aanwezig zijn. Nu al zijn de deelnemend­e leerkracht­en in de weer om het startgeld te verzamelen.

“Ieder team moet 2.500 euro bij elkaar brengen. Vorig jaar hebben we een eerste keer meegedaan met één team. Door allerlei acties kwamen we aan een bedrag van 13.000 euro”, vertelt leerkracht Wouter Duré. Hij loopt mee met directrice Ilse Gyselinckx en de leerkracht­en Ellen Van Assche, Ken Thys, Stief Goormans, Peter Mariën, Bernd Annaert en prefect Tim Slootmans.

Het college heeft een sterke reden om mee te doen. “Uiteraard is dit belangrijk voor de school om aan te tonen dat we goede doelen steunen. Maar in april 2017 hebben we afscheid moeten nemen van onze collega Pieter De Baets. Hij overleed aan kanker. Dit is een extra stimulans om mee te doen en om de fondsen te verzamelen. Voor Pieter hebben we een eik met een herdenking­sbordje in de tuin van onze school gepland. Op zijn verjaardag houden we ieder jaar een herdenking­smoment.”

Het geld van deze 100km-run gaat naar biomedisch kankeronde­rzoek. Dit heeft als doel de behandelin­g en de levenskwal­iteit van kankerpati­ënten te verbeteren en hun overleving­skansen te vergroten. “We brengen de centen bij elkaar met een snoepverko­op en giften, en we staan op de jaarmarkt van Boechout met een standje. Onlangs hebben we brooddozen laten maken met een tekening van een cartoonist om te verkopen.”

De brooddozen zijn te koop bij bakkerij Sint-Jozef en bakkerij Ellen in Boechout, bakkerij Hendrickx in Lier en bakkerij Ellen in Borsbeek.

De lopers van elk team lopen 10, 20, 30 en 40 kilometer om zo samen aan 100 kilometer te komen. “Binnenkort zullen we geregeld in groep trainen. Mogelijk nemen we in de toekomst deel met een ploeg die bestaat uit leerkracht­en en leerlingen. Je voelt dat ook zij er mee bezig zijn naarmate loop dichterbij komt”, zegt Wouter nog.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De deelnemend­e leerkracht­en van het Sint-Gabriëlcol­lege bij de boom voor hun overleden collega.
FOTO FILIP SPOELDERS De deelnemend­e leerkracht­en van het Sint-Gabriëlcol­lege bij de boom voor hun overleden collega.
 ?? FOTO RR ?? Een van de brooddozen.
FOTO RR Een van de brooddozen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium