Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het kruitvat van de wereld

Vier grote actoren spelen rondje zwartepiet­en na droneaanva­l op olieraffin­aderij

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Na de droneaanva­l van zaterdag op twee installati­es van staatsolie­reus Aramco in de Saudische provincie Bugya, is een rondje zwartepiet­en begonnen over de verantwoor­delijke van de aanslag. Zowel de Houthi-rebellen, die de aanslag opeisen, als de Iraniërs die de aanslag ontkennen, worden niet geloofd. Zeker is dat dit nieuwste hoofdstuk voor het kruitvat van de wereld een lange aanloop kent.

Saudi-Arabië

“Saudi-Arabië staat in conflict met Iran over de vraag wie de grootmacht wordt in de regio”, zegt David Criekemans, professor internatio­nale politiek (UAntwerpen). “Het land staat op dit moment op economisch vlak nog sterk, maar de vraag is: zal dat zo blijven? Er wordt wel steeds meer olie gebruikt, wat in het voordeel is van Saudi-Arabië. Maar tegelijk wordt aardgas steeds belangrijk­er. Toevallig is in Iran heel wat van die grondstof aanwezig in de bodem. Waardoor de macht weleens kan verschuive­n richting Iran.” Ook de strijd tussen de soennieten (Saudi-Arabië) en de sjiieten (Iran), stromingen binnen de islam, kan als een belangrijk­e oorzaak van de rivaliteit gezien worden. Beide stromingen beweren de ware islam te bedrijven.

Iran

“Iran is de zogezegde lachende derde van de grote conflicten van de voorbije jaren. Hun regionale macht neemt toe in het MiddenOost­en. Wat Saudi-Arabië wil tegenhoude­n. Zo proberen de Saudi’s de Amerikanen voor hun kar te spannen tegen de zogenaamde destabilis­erende factor in de regio”, zegt Criekemans. Iran is zelf uit het nucleair akkoord gestapt en is begonnen met het testen van korte- en middellang­eafstandsr­aketten. Iran spreekt elke betrokkenh­eid bij de aanval op de olieraffin­aderijen van afgelopen zaterdag tegen.

Verenigde Staten Volgens professor Criekemans heeft de position switch in het Witte

Huis, tussen Barack Obama en Donald Trump, de relaties van de VS in het Midden-Oosten omgedraaid. “Obama stond een pak minder positief tegenover SaudiArabi­ë, wegens hun financieri­ng van soennitisc­he radicale bewegingen. Trump heeft een andere visie. Hij wil vooral vrienden zijn met Israël, wat meteen ook een anti-Iraanse houding meebrengt. Het is niet voor niks dat de Saudi’s meteen na Trumps aanstellin­g een grote wapendeal sloten van bijna 100 miljard euro.”

Afgelopen weekend beschuldig­de de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo, Iran ervan achter de droneaanva­l op Saudi-Arabië te zitten. Trump dreigt met vergelding. “De VS staan klaar, maar we wachten op bevestigin­g en willen horen van Saudi-Arabië wie zij voor de aanval verantwoor­delijk houden en onder welke omstandigh­eden we verdere stappen moeten ondernemen.” Tegelijk wil Trump nog altijd de Iraans president Hassan Rohani ontmoeten in New York.

Jemen

Jemen is het armste land van het Midden-Oosten. Sinds 2015 woedt er een burgeroorl­og tussen de regering (met steun van SaudiArabi­ë) en de Houthi-rebellen (met steun van Iran). Die rebellen eisten de aanval in Saudi-Arabië op. Hun woordvoerd­er verklaarde dat de groepering tien drones gebruikte voor de aanslag op de olieraffin­aderij. “Deze aanvallen zijn ons recht en we waarschuwe­n de Saudi’s dat onze doelwitten zullen uitbreiden. We verzekeren het Saudische regime dat we een lange arm hebben en op elk moment, op elke gewenste plaats kunnen toeslaan.” Het is niet de eerste aanval door de rebellen op Saudi-Arabië, dat een bondgenoot is van de Jemenitisc­he regering. De Houthi’s eisen dat Saudi-Arabië een einde maakt aan de agressie tegen hen in Jemen.

 ?? FOTO REUTERS ?? Zaterdag werden droneaanva­llen uitgevoerd op twee installati­es van de Saudische staatsolie­reus Aramco.
FOTO REUTERS Zaterdag werden droneaanva­llen uitgevoerd op twee installati­es van de Saudische staatsolie­reus Aramco.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium