Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoef geen gratie, ik wil alleen een eerlijk proces”

Klokkenlui­der Edward Snowden brengt boek uit en vraagt asiel in Frankrijk

-

In zijn nieuwe boek, dat vandaag verschijnt, legt klokkenlui­der Edward Snowden uit waarom hij de geheimen van de Amerikaans­e inlichting­endiensten op straat heeft gegooid. En hij vraag asiel aan in Frankrijk. Al is het zijn ultieme doel om terug te keren naar de Verenigde Staten.

Nadat hij in 2013 een berg geheime documenten over massale afluisterp­raktijken door de Amerikaans­e overheid lekte naar de kranten The Guardian en The

Washington Post, vluchtte Edward Snowden naar Hongkong en vervolgens naar Ecuador, om uiteindeli­jk in Rusland politiek asiel te krijgen. Daar zit de voormalige werknemer van de Amerikaans­e inlichting­endienst CIA (Central Intelligen­ce Agency) intussen zes jaar. Tijd genoeg om een boek te schrijven over zijn leven.

In Onuitwisba­ar vertelt hij waarom hij het nodig vond om op zijn 28ste de ultragehei­me informatie over het Amerikaans­e surveillan­ceprogramm­a wereldkund­ig te maken. In het kader daarvan verzamelde de overheid, in de naam van nationale veiligheid, op grote schaal wat burgers zeiden over de telefoon, in e-mails en op internet. Een parlementa­ir rapport besloot dat zijn klokkengel­ui het land “enorme schade” toebracht. Snowden argumentee­rt dat hij simpelweg de grondwette­lijke vrijheden van de Amerikaans­e burgers verdedigde

met zijn lek. Het

is ook geen toeval dat zijn boek op 17 september verschijnt. Het is in de VS vandaag Constituti­on and Citizenshi­p Day, Dag van de Grondwet en van Burgerscha­p. Daarop wordt de dag in 1787 herdacht waarop de Amerikaans­e grondwet officieel werd goedgekeur­d. Het is ook de favoriete feestdag van Snowden. Al is er nog een reden voor de timing van de publicatie. Zijn asiel in Rusland verloopt volgend jaar, en in een interview met radiozende­r France Inter vraagt de klokkenlui­der de Franse president Emmanuel Macron om hem in zijn land asiel te verlenen.

Binnen diens partij zijn er alvast toppers die oor hebben naar de vraag van Snowden. En Macron, die zich graag profileert als Monsieur Liberté, zou zich kunnen bewijzen door hem in zijn land op te nemen. Maar of hij dat ook effectief zal doen, is zeer de vraag. Snowden heeft heel wat vijanden en de immer tactische Franse president wil niemand tegen de borst stuiten, zeker de Verenigde Staten niet. De “landverrad­er” in huis halen, zou de zorgvuldig opgebouwde relatie tussen het Élysée en het Witte Huis danig kunnen verzieken.

Naar huis

En Edward Snowden zelf, die wil uiteindeli­jk toch liefst naar huis. Terug naar de VS gaan is zijn ultieme doel. Hij zegt daarover dat hij geen excuses vraagt, alleen een eerlijk proces. “We willen toch niet dat mensen in de cel gegooid worden zonder dat een jury heeft geoordeeld dat wat ze gedaan hebben juist of fout was? Maar de regering wil een ander soort proces. Ze willen uitzonderl­ijke procedures gebruiken, ze willen niet dat het volk weet wat er aan de hand is.”

 ?? FOTO AFP ?? Frankrijk 2017: Een ballon met een afbeelding van Edward Snowden prijkt aan een replica van het vrijheisdb­eeld tijdens een actie van Amnesty Internatio­nal.
FOTO AFP Frankrijk 2017: Een ballon met een afbeelding van Edward Snowden prijkt aan een replica van het vrijheisdb­eeld tijdens een actie van Amnesty Internatio­nal.
 ?? FOTO AFP ?? Edward Snowden lekte in 2013 een berg geheime documenten over massale afluisterp­raktijken door de Amerikaans­e overheid.
FOTO AFP Edward Snowden lekte in 2013 een berg geheime documenten over massale afluisterp­raktijken door de Amerikaans­e overheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium