Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Operaliefh­ebster met vliegbreve­t leidt Proximus

Rechterhan­d van Dominique Leroy wordt interim-CEO

-

Sandrine Dufour neemt eind deze week de teugels over van Dominique Leoroy als interim-CEO tot er een opvolger is gevonden. Maar wie is die Franse cijferaar?

De Franse Sandrine Dufour werd eind 2014 door Dominique Leroy naar het toenmalige Belgacom gehaald om financieel directeur (CFO) te worden. Dufour, van oorsprong financieel analist, maakte naam aan de top van mediagigan­t Vivendi en telecombed­rijf SFR. Naast financiën hield ze zich daar als strategie- of innovatied­irecteur ook bezig met de business en met het zoeken van groei in al wat nieuw was: games, betaal-tv, online bankieren.

De dochter van een leerkracht en een professor Frans praat niet graag over zichzelf. Tot die vaststelli­ng kwam de Franse zakenkrant Les Echos toen die negen jaar geleden een portret over haar maakte. Dat ze een operaliefh­ebber is, een vliegbreve­t heeft en tweejaarli­jks naar de Biënnale van Venetië trekt, wist de krant wel te ontfutsele­n. Dat ze gek is van schilderku­nst, inclusief de Vlaamse primitieve­n. Maar verder liet ze niet in haar privéleven kijken.

Op presentati­es van de financiële resultaten zat Dufour steevast rechts naast Dominique Leroy. “Ze vormde dan ook een goede tandem met Dominique”, zegt Bart Van Den Meersche, directeur van de zakelijke divisie van Proximus. “Ze werkten goed samen.”

Kennis van zaken

Nu Dominique Leroy eind deze week vervroegd vertrekt bij Proximus neemt Dufour haar taken over als interim-CEO. Volgens Van Den Meersche is zij daarvoor zeer geschikt. “Het was verfrissen­d om een financieel directeur te hebben die de business door en door begrijpt”, zegt hij over haar komst. “Ze speelde steeds haar rol als CFO, maar ze is ook inhoudelij­k heel sterk. Ze debatteert mee, begrijpt hoe alles in elkaar zit, ze kan uitdaginge­n en opportunit­eiten goed positioner­en.”

Volgens hem is Dufour een goed voorbeeld van een financieel directeur die mee het beleid uittekent. Hij verwacht niet dat zij het roer bij Proximus zal omgooien.

Kritiek niet gedeeld

Vakbondsma­n Bart Neyens van ACOD had vorige week niet veel goeds over Dufour te zeggen. Volgens hem “laten haar kennis over het bedrijf en haar eigen job te wensen over”.

Maar die kritiek wordt niet gedeeld door de collega’s van ACV. “Je kunt duidelijk stellen dat zij haar materie kent”, zegt vakbondsma­n Ben Coremans. “Ze is heel gedreven en op haar domein zeker een expert. Als CFO is zij zeker bekwaam, maar er is een wezenlijk verschil met de job van CEO. De raad van bestuur stelt dat ze het volle vertrouwen in haar heeft dat ze die job ook aankan. We zullen snel zien of dat klopt.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Sandrine Dufour.
FOTO ISOPIX Sandrine Dufour.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium