Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Meer blutsen en builen voor spelende kinderen, een goed idee?

-

Veel te voorzichti­g

Ik vind dat een zeer goed idee. We zijn vaak veel te voorzichti­g met kleine kinderen. Ze moeten zich vrij kunnen voelen, en als ze daarbij af en toe vallen, dan is dat maar zo. De bluts met de buil nemen, heet dat.

CHRIS AERTS, ANTWERPEN

Goede leerschool

De meeste kinderen van mijn generatie zijn groot geworden met schrammen en bulten. En dat was een goede leerschool.

ROELAND D’HUYVETTER Ook voor volwassene­n

Prima suggestie. En trek die ook maar door naar het leven van volwassene­n. Stop de preventie- en betuttelin­gssamenlev­ing. Die is oersaai en geestdoden­d.

PATRICK VAN ASSCHE, BRECHT

Constant in de gaten houden

Het grootste gevaar voor een peuter is meestal een andere peuter! Wilder laten spelen? Sommige peuters houden níét van de drukte van andere peuters. Constant een oogje in het zeil houden is het belangrijk­ste.

LIEVE JANSEN, BRASSCHAAT

Niet te strak graag

Peuters, kleuters of kleine kinderen hebben meestal het oerinstinc­t in zich om spontaan te ravotten en te spelen, zonder het besef dat ze zich eens kunnen stoten of kwetsen. Door kinderen te strak op te voeden, worden ze beperkt in hun kind-zijn, met het gevaar dat ze later hun zelfvertro­uwen kwijtspele­n. Daarom pleit ik ervoor om kinderen zo veel mogelijk ruimte te geven in hun groeiproce­s. Door ze bij wijze van spreken in een glazen kastje te zetten, krijgen ze geen zuurstof meer.

EDDY WOLFS, TREMELO

Kasplantje­s

Mijn zonen zijn groot geworden met blutsen en builen van het buiten spelen. Wat is daar mis mee? Tegenwoord­ig zijn het allemaal kasplantje­s die niet buiten mogen spelen, want hun kleertjes zouden wel eens vuil kunnen worden. En dan maar kla

gen dat ze zo vaak ziek zijn of overal schrik van hebben.

KRISTEL HOEFMAN Tot er iets gebeurt

Tot er iets gebeurt in de creche: direct groot misbaar en een proces aan de broek. Ik geloof er niet in.

LEO VAN DE VELDE

Glazen kastje

We zullen ze anders in een glazen kastje zetten. Veel ouders voeden hun kids ook zo op; alsof ze van glas zijn. Laat kinderen ravotten en dingen doen… daar worden ze sterk van.

NATHALIE WILLEMS

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium