Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik betaalde al 300.000 dollar om mijn twee honden terug te vinden” Robert Maes, de nieuwe ster van ‘The Sky is the Limit’

- BENJAMIN PRAET

“Japanners hebben schrik van mij, die heb ik zo in mijn zak.” Maak kennis met Robert Maes (60), een zakenman in sportmarke­ting die in Tokio woont. Hij wordt een van de blikvanger­s in het nieuwe seizoen van The Sky is the Limit op Vier. Niet in het minst vanwege zijn strijd tegen de Belgische Staat over zijn twee verdwenen honden, die hem al 300.000 dollar kostte.

“Ik loop niet zo graag met de dingen te koop”, vertelt zakenman Robert Maes vanuit Japan. Maar hij voegt daar meteen aan toe: “Maar goed, ik ben wel ijdel genoeg om mee te doen aan The Sky is the

Limit.” Hij is iemand die naar eigen zeggen “niet meer geïnteress­eerd is in materiële zaken, en vooral houdt van lekker eten en drinken, en een goeie Havana-sigaar smoren”. Maar in één adem leer je ook dat hij rond z’n twintigste zijn eerste Ferrari had. Geknipt voor het immer onderhoude­nde programma van tvmaker Peter Boeckx, dus.

Aanvankeli­jk verzorgde Maes het management van atleten: langeafsta­ndsloper Vincent Rousseau, loopster Marleen Renders of tennisser Boris Becker, noem maar op. “Maar als je de zoveelste keer ’s nachts uit je bed wordt gebeld met een triviale vraag, besef je dat het eigenlijk vooral iets weg heeft van babysitten. Het is heel intensief. Bovendien werk je zó nauw samen dat die relatie vroeg of laat stukloopt. Dat weet je op voorhand.”

Intussen is Maes al meer dan twintig jaar actief in de sportmarke­ting: de promotie van producten en diensten via teams, evenemente­n en sporters. En hij richtte al hele voetbalcom­petities op. “Als ik word gebeld, moet ik die telefoon aannemen. En mailtjes beantwoord ik meteen. Maar voorts moet ik eerlijk zijn: in de sportmarke­ting hoef je niet te hard te werken om goed te verdienen.”

Het bracht hem tot in elke sterke economie in Oost-Azië en het Midden-Oosten, van Zuid-Korea tot Qatar, en zelfs tot in Italië. Maar in 2016 vestigde hij zich definitief in Japan. “Ik was het beu om kartonnen dozen uit te pakken. Italië, dat is goed voor tien dagen vakantie, maar langer moet je daar niet blijven. In Japan kan ik met de minste moeite het meeste geld binnenhale­n. En Japanners hebben schrik van mij, die heb ik zo in mijn zak.”

Honden kwijt

Als je denkt dat je Robert Maes ergens van kent, dan mogelijk van de verbeten, bijtijds gemediatis­eerde strijd die hij voert om zijn honden

Robert Maes

Zakenman

‘‘In Japan kan ik met de minste moeite het meeste geld binnenhale­n. En Japanners hebben schrik van mij, die heb ik zo in mijn zak.’’

George en Jagger, twee cockerspan­iëls, terug te krijgen. Drie jaar geleden belandde Maes 27 dagen in een cel in Taiwan, na een beschuldig­ing van vermeende fraude die algauw onterecht bleek. “Ik werd er gefolterd, het leek een scenario uit een B-film: mijn kaak werd gebroken, ik raakte zes tanden kwijt en viel achttien kilo af.”

Intussen waren zijn honden tijdelijk ondergebra­cht in een asiel in Tokio, zodat zijn vrouw hem kon bijstaan in Taiwan. Maar terug in Japan moesten ze vaststelle­n dat de dieren onder een andere naam aan twee andere gezinnen waren toegewezen. Mét de vermelding dat “hun baasje was overleden”.

Volgens Maes gebeurde dat met medeweten van de Belgische ambassade, waartegen hij sindsdien in het verweer gaat. En bij uitbreidin­g tegen de hele Belgische Staat. Zelfs in die mate dat hij er voorbije zomer mee dreigde een sponsordea­l van 9 miljoen euro voor voetbalclu­b KVO Oostende op te blazen.

“Ik ging al meermaals aankloppen bij de ambassadeu­r en het ministerie van Buitenland­se Zaken, maar ving altijd bot. Zij weigeren elke medewerkin­g, het is pure Kafka. Ik investeerd­e ook al 300.000 dollar in eigen onderzoek en privédetec­tives, en ik ga voortduren­d flyers uitdelen. George en Jagger zijn 12 en 9 jaar, zolang hebben ze niet meer. Ik liet speciaal voor hen een kleine tatoeage zetten, terwijl ik eigenlijk gruw van tattoos. En ik charterde ooit voor 80.000 dollar een vliegtuig om hen mee te krijgen naar het buitenland. Ze betekenen alles voor ons.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Robert Maes raakte zijn honden drie jaar geleden kwijt toen hij 27 dagen in een Taiwanese cel moest doorbrenge­n.
FOTO'S RR Robert Maes raakte zijn honden drie jaar geleden kwijt toen hij 27 dagen in een Taiwanese cel moest doorbrenge­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium