Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als liefde ook pijn mag doen

Antwerps koppel getuigt bij Siska Schoeters over bdsm

-

Gevaar op rode oortjes in Durf te Vragen: Siska Schoeters (37) voelt mensen aan de tand over hun passie voor bdsm. Zoals Lodewijk en Amanda: “Mensen ‘seksualise­ren’ het nogal snel”, zegt het koppel. “Of betrekken er zelfs slavernij bij. Dat is totaal naast de kwestie.”

Iedereen kent het, weinigen spreken erover: bdsm (bondage, dominantie, sadisme, masochisme), de erotische beleving waarin pijn doen en lijden centraal staat. Lodewijk Mampaey (37) is er al vijftien jaar mee bezig, zijn vriendin Amanda Versfelt (29) vier jaar. Hij als ‘meester’, zij als ‘slavin’. Vanavond vertellen ze er open en bloot over bij Siska Schoeters. “We willen niet shockeren”, zegt het koppel. “We willen op onze manier tonen hoe mooi het liefdesspe­l kan zijn dankzij bdsm.”

Lodewijk en Amanda leven 24 uur per dag, zeven dagen op zeven, als meester en slavin. Amanda draagt bijvoorbee­ld steevast een ‘collar’, een soort halsband. “In elk gezin is er wel één partij die het voortouw neemt”, zegt Lodewijk. “Alleen gaat dat bij ons dieper. We leven op deze manier omdat we het nodig hebben, maar we doen het ook voor elkaar. Ik wil geen gewone relatie meer. Bdsm maakt deel uit van wie ik ben.”

Nieuwgieri­gheid

Dat Amanda slavin is, betekent niet dat ze niks te zeggen heeft. “Ik spreek uit wat ik wil, zodat we op één lijn zitten. Het is niet dat Lodewijk zomaar doet wat hij wil. Het echte spel doen we trouwens maar één of twee keer per week. Nooit thuis, want we hebben kinderen.”

Ook zij weten dat hun ouders straks op televisie komen. “De oudste is 14 jaar en beseft al een poosje wat we doen. Het was niet lastig om open kaart te spelen. Ze weet dat we dit doen uit liefde.”

In het bijzijn van de tv-camera’s gaan Lodewijk en Amanda vanavond zonder blozen aan de slag. “We staan op eroticabeu­rzen, waar mensen foto’s en filmpjes maken. We zijn het gewoon dat we bekijks hebben.” Volgens het koppel is het taboe rond bdsm afgelopen jaren veel kleiner geworden. “De reacties zijn zeker niet alleen afkeurend. Vaak merk je nieuwsgier­igheid. Anderen vinden het niks voor hen, maar begrijpen wel waarom we het doen. Sportmense­n lijden ook pijn om er voldoening uit te halen. Trek daar de parallel.”

Lodewijk en Amanda zijn zaakvoerde­rs in het Fetish Café in Antwerpen en tonen daar aan Schoeters en andere geïnteress­eerden hoe het sm-spel werkt. “In veel sm-clubs ‘moest’ je vroeger vooral”, zegt Lodewijk. “Dat werkt intimidere­nd. Bij ons kan je ook iets drinken en vragen stellen tijdens praatavond­en. En die zitten altijd goed vol. We herkennen nieuwkomer­s meteen aan hun aarzelend gedrag, maar achteraf zijn ze opgelucht dat ze letterlijk over de drempel zijn durven stappen. Je kan bij ons ook toekijken terwijl bdsm’ers bezig zijn, of workshops volgen. Die zijn aangewezen. Zo leer je hoe je je partner niet onbedoeld kwetst.”

Durf te Vragen, om 20.40u op Eén

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Amanda en Lodewijk : “Sportmense­n lijden ook pijn om er voldoening uit te halen.”
FOTO VICTORIANO MORENO Amanda en Lodewijk : “Sportmense­n lijden ook pijn om er voldoening uit te halen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium