Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Restaurant De Eiken herrijst eenmalig, dankzij ‘poulains’ van ex-sterrenche­f

Op 6 oktober culinair evenement om afscheid van Jean-Marie Smets te vieren, opbrengst voor goed doel

- FOTO RR KRISTIN MATTHYSSEN

Om zijn afscheid van zijn restaurant te vieren, organisere­n vijf ‘poulains’ van voormalig sterrenche­f Jean-Marie Smets (65) in Malle op 6 oktober een culinair evenement voor twee goede doelen. Ook Peter van Vlasselaer, die zijn brasserie-restaurant Klein Zoersel installeer­de in het vroegere gebouw van Smets’ De Eiken, schaart zich achter het evenement en leent zijn restaurant uit.

Restaurant De Eiken van Jean-Marie Smets en zijn vrouw Huguette in de Lierselei in Oostmalle behoorde dertig jaar tot de culinaire top in de Kempen en ver daarbuiten. Hij is de enige Malse chef die een Michelinst­er haalde. Om het zelf wat rustiger aan te doen, verkocht Jean-Marie Smets in maart 2018 zijn pand aan Peter en Babs van Vlasselaer. Die openden er in januari dit jaar hun restaurant Klein Zoersel, dat ze van Zoersel naar Oostmalle overbracht­en. Jean-Marie Smets werkt op zijn 65ste nu alleen nog in opdracht en is zelf ook een goeie klant van Klein Zoersel geworden. “Ik heb hier zondag nog een topkabelja­uw gegeten”, compliment­eert hij zijn opvolger.

Kankeronde­rzoek

Veel chefs die ooit in De Eiken begonnen, werken nu in gerenommee­rde restaurant­s of hebben intussen een eigen zaak. Om hun vroegere mentor een passend afscheid te geven, bekokstoof­den ze het plan om zondag 6 oktober restaurant De Eiken eenmalig te laten herrijzen als culinair evenement voor het goede doel, in samenwerki­ng met de leverancie­rs, partners, vrienden en klanten van weleer. Het gaat om twee goede doelen: het Revalidati­ecentrum voor Kinderen en Jongeren in Pulderbos en Pepino Bambino. Niet toevallig gekozen, zo blijkt. “Mijn moeder werkt in het Revalidati­ecentrum en directeur Steven hazenbosch is een vriend van Jean-Marie”, vertelt Maarten Jordaens van Jordà uit Zoersel, die wereldwijd azijnpoede­rs verkoopt aan topchefs en op zijn zestiende aan de slag ging bij De Eiken.

Ook Pepino Bambino is een keuze met het hart gemaakt. “Het driejarig zoontje Pepijn van goede vrienden uit Zoersel vecht sinds mei 2018 tegen kanker”, vertelt Peter van Vlaesselae­r. “Spijtig genoeg kwam het slechte nieuws dat hij hervallen is. Via Pepino Bambino wordt geld ingezameld voor kankeronde­rzoek. Vorig jaar deden we met Klein Zoersel al een benefietdi­ner voor Pepino Bambino.”

Wie van lekker eten houdt, mag dit culinair feest op 6 oktober niet missen, want naast Peter van Vlasselaer en Maarten Jordaens koken ook chefs Nathan Van Echelpoel van restaurant Nathan (1 Michelinst­er), Han Smits van White Signature-Komilfoo (1 Michelinst­er), Stephan Thys van Bar-Bistro Vin Perdu en Christophe De Koninckx van Brabohoeve mee. Allemaal kleppers wier talent ontbolster­de in De Eiken. Ze stelden een gastronomi­sche ontdekking­stocht samen, met keuze tussen een luxenamidd­ag in de hallen van Bevers en Bevers Catering naast Klein Zoersel en een luxe-avonddiner in Klein Zoersel oftewel het vroegere De Eiken.

Signatuurg­erechten

“Heel bijzonder is dat we met de vroegere leverancie­rs van De Eiken werken, die alle ingrediënt­en schenken”, vertelt Maarten Jordaens, die zich met zijn kompanen ‘de poulains’ laat noemen. “We maken de signatuurg­erechten van Jean-Marie Smets maar geven er onze eigen twist aan. De chef - want zo noemen wij Jean-Marie nog altijd - gaarde vijftien jaar geleden al op hooi. Of hij maakte voor zijn tijd zeer gedurfde combinatie­s van bier, kaas en honingraat. Bitter, zilt en zoet. Een jus van Westmalle-trappist, ganzenleve­r, de beste bisque van kreeft, de beste fonds: het zijn allemaal dingen die mij herinneren aan mijn tijd in Oostmalle. Hier is mijn basis gelegd. Dit was mijn springplan­k.”

‘De poulains’ hielden zelfs een wijn- en whiskyproe­verij om op 6 oktober de beste dranken te schenken. Jean-Marie Smets krijgt er zelf kippenvel van, zegt hij. “Ook het engagement van de sponsors is groot. Peter van Vlasselaer gaat zelfs speciaal porselein aankopen voor dit diner en hij schenkt ons zijn prachtig restaurant op de dag dat zijn vrouw jarig is.”

Wie de gastronomi­sche hoogstandj­es in Hallen Bevers & Bevers Catering wil beleven of liever kiest voor de avondformu­le in Klein Zoersel, kan zich inschrijve­n via evenemente­n@revapulder­bos.be. Alle info staat op de facebookpa­gina De Eiken, die nog actief is.

Maarten Jordaens

Jordà, Zoersel

“De chef - want zo noemen wij JeanMarie nog altijd gaarde vijftien jaar geleden al op hooi.”

 ??  ?? Culinair talent uit het Antwerpse op een rij in de tuin van Klein Zoersel: chef-koks Peter van Vlasselaer, Nathan Van Echelpoel, Jean-Marie Smets, Christophe De Koninckx, Maarten Jordaens, Stephan Thys en Han Smits.
Culinair talent uit het Antwerpse op een rij in de tuin van Klein Zoersel: chef-koks Peter van Vlasselaer, Nathan Van Echelpoel, Jean-Marie Smets, Christophe De Koninckx, Maarten Jordaens, Stephan Thys en Han Smits.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium