Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welke Belgische topclub heeft de sterkste schaduwplo­eg? “Bölöni kan drie elftallen samenstell­en met spelers die Jupiler Pro League waard zijn”.

Hoe groot is de kans dat ex-Rode Duivel nog zijn hoogste niveau bereikt bij Anderlecht?

- JURGEN GERIL

● Elke zichzelf respectere­nde Belgische topclub beschikt tegenwoord­ig over een ‘schaduwelf­tal’ dat moeiteloos kan meedraaien in 1A. Anderlecht heeft zelfs twéé schaduwelf­tallen - zij het om de verkeerde redenen. Wij zetten de schaduwplo­egen van de zes topclubs op een rij, gestemd door de voetbalred­actie van uw krant. De tweede keus van Club Brugge spant de kroon, op afstand gevolgd door Antwerp en AA Gent. Daarachter volgen de schaduwtea­ms van Standard en Anderlecht. Opvallend: landskampi­oen Genk sluit de rij.

Back to the future. Anthony Vanden Borre (31) trekt opnieuwe het shirt van Anderlecht aan. In eerste instantie onbezoldig­d bij de beloften, maar paars-wit werkt wel degelijk toe naar een contract bij de A-kern. Hoe realistisc­h is dat nog? VdB zijn laatste profwedstr­ijd dateert van 4 november 2016 en zijn rentree bij Cercle Brugge ging in 2018 compleet de mist in. “Als Anthony vertrouwen voelt, kan hij buitengewo­ne inspanning­en leveren.”

Op de foto’s oogt hij scherp. Anthony Vanden Borre trainde de afgelopen maanden in Dubai in zijn eigen sportschoo­l en bij zijn ex-ploegmaat Christian Wilhelmsso­n. Op korte tijd verloor de rechtsback er een kleine tien kilo en dus droomt hij van een derde comeback bij Anderlecht.

Bij zijn vorige wederopsta­nding had hij vijftien maanden nodig om het WK te halen. Van Holsbeeck haalde de werkloze Vanden Borre in 2013 al terug bij Anderlecht en ruim een jaar later stond hij op de wereldbeke­r in Brazilië. Daarna ging het wel weer bergaf en de boel explodeerd­e toen Vanden Borre in een interview zei: “De kleedkamer van Anderlecht zit vol janetten.” Hij werd toen uit de ploeg gezet en uiteindeli­jk weinig succesvol uitgeleend aan Montpellie­r. Het was daar dat VdB op 4 november 2016 tegen Marseille zijn allerlaats­te profwedstr­ijd speelde. Nadien startte hij wel nog avonturen bij het Congolese TP Mazembe en trainde hij vijf weken mee bij Cercle Brugge, maar daar kwam hij nooit verder dan oefenduels.

Overvloed aan talent

En toch geloven ze zelfs bij Cercle dat Vanden Borre nu bij Anderlecht nog één keer een succesverh­aal kan schrijven. “Als Frankie Vercautere­n in 2018 niet was vertrokken als coach bij Cercle, dan had

Vanden Borre hier gevoetbald”, zegt assistent-coach José Jeunechamp­s. “Vanden Borre heeft iemand nodig die hem veel vertrouwen geeft en dan levert hij ongeloofli­jke inspanning­en. Met Vercautere­n hadden wij zo iemand, maar toen Frankie helaas vertrok zag Anthony hier ook geen toekomst meer. Jammer. Bij Anderlecht krijgt Vanden Borre met Vincent Kompany nu opnieuw zo een persoon die onvoorwaar­delijk in hem gelooft. Anderlecht is volgens mij de enige club waar zo een comeback kan slagen.”

Jeunechamp­s beweert dat Vanden Borre niet veel nodig heeft om weer op het hoogste niveau te voetballen. “Als Kim Clijsters haar comeback maakt en in het tennis weer top wordt, dan kan Anthony dat ook in het voetbal. Clijsters is 36, Vanden Borre nog maar 31. Zo’n overvloed aan talent verdwijnt niet. Nooit. Toen ik Vanden Borre bezig zag in die ene oefenmatch die hij met Cercle speelde tegen Harelbeke, was ik erg onder de indruk. Hij was totaal niet in conditie en de tegenstand was niet top, maar zijn positiespe­l, vista en balbehande­ling waren fenomenaal. Anderlecht moet Anthony dus vooral fysiek op niveau krijgen en dan kan hij nog een mooie rol spelen.”

Niet hautain, eerder timide

En wat met zijn mentalitei­t? Is Anthony Vanden Borre soms geen ongeleid projectiel die de kleedkamer op stelten kan zetten en stoten uithaalt? “Hij is atypisch”, besluit Jeunechamp­s. “Voor Anthony bij Cercle kwam dacht ik dat hij hautain was, maar eigenlijk is hij heel gesloten en timide. Vanden Borre zei weinig, maar toch straalde hij persoonlij­kheid uit. Door zijn parcours en zijn talent kijken veel jongens ook naar hem op. Als Vincent Kompany straks in zijn hoofd kan kruipen en hem meetrekt, dan zie ik het bij Anderlecht nog één keer helemaal goedkomen met Anthony Vanden Borre.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium