Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schrapen om punten te rapen

-

Genk trapt vanavond voor de Belgische clubs de Champions League op gang. Het belooft een loodzware campagne te worden waarin de landskampi­oen als absolute underdog in groep E begint. Liverpool is de titelverde­diger. Napoli haalde vorig seizoen evenveel punten als Liverpool in de groepsfase, maar moest op basis van twee gescoorde goals minder naar de Europa League. Red Bull Salzburg, de tegenstand­er van vanavond, veegde vorig seizoen in de terugwedst­rijd van de tweede ronde van de Europa League Club Brugge met 40 van de mat. De Oostenrijk­ers zijn overigens al 68 matchen thuis ongeslagen. Dat terwijl Genk met zijn schijnbaar onvermijde­lijke posttiteld­epressie lijkt te kampen. De vorige drie keren kostte het na de landstitel en het verlies van de trainer en enkele sleutelspe­lers ook telkens veel moeite om de trein op de rails te krijgen. Dat is nu niet anders. De ambities van Genk zijn beperkt. We willen daar ook niet meewarig over doen. Qua affiches is het een mooie loting, maar sportief een ramp.

In de twee Champions Leaguecamp­agnes die Genk tot nog toe speelde, kon het in twaalf wedstrijde­n geen enkele keer winnen. Het sprokkelde twee puntjes buitenshui­s en verloor thuis slechts één keer. De Limburgers kregen tegen Real Madrid (70), Valencia (60) en Chelsea (50) wel telkens flink wat goals om de oren.

We hopen ons te vergissen, maar het gaat moeilijk worden om het grote doel – een eerste keer winnen in de Champions League – te bereiken. Het wordt in de huidige omstandigh­eden schrapen om punten te rapen. Trainer Felice Mazzu toonde in zijn zes jaar bij Charleroi dat hij een meester is in het zich instellen op een tegenstand­er die beter is. Maar de tegenstand­ers in groep E zijn véél beter dan het huidige Genk. Gelukkig voor onze kampioen is de bal rond, heeft de tegenstand­er ook maar twee armen en benen en duurt een wedstrijd 90 minuten. Hoe we dergelijke clichés ook verfoeien, nu bieden ze houvast.

Voor puntengewi­n van de Belgische vertegenwo­ordigers in de strafste clubcompet­itie ter wereld kijken we vooral naar Club Brugge. En naar woensdag. Met een thuiswedst­rijd tegen Galatasara­y krijgt de vicekampio­en al meteen zijn grootste kans om de drie punten te pakken. Ook voor blauwzwart geldt dat het tegen Real Madrid en PSG, hoewel beide niet in grootse vorm verkeren, niet op te veel punten moet rekenen. Het kwaliteits­verschil is te groot. Maar onze clubs mogen ons altijd verrassen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium