Gazet van Antwerpen Stad en Rand

31 doelpunten, maar zo gek als Balotelli

- JÜRGEN GERIL

Toen Galatasara­y Mbaye Diagne (27) verhuurde aan Club Brugge, stond het zomaar toe dat de goalgetter tegen hen mocht spelen in de Champions League. Morgen is het al zover. De Turken waren nooit echt zot van het ongeleide projectiel met zijn gekke kapsels en vrezen hem niet. Diagne is gebrand op revanche.

Er belde gisteren een Turkse journalist. “Zeg alsjeblief­t dat Mbaye Diagne bij Club Brugge in de basis staat tegen Galatasara­y. Van die statische spits zijn we niet bang.”

Zo gaat dat in Turkije. Mbaye Diagne scoorde vorig seizoen 31 doelpunten - 11 voor Galatasara­y en 20 voor Kasimpasa - maar nu is de Senegalees er weg en blijkbaar is hij niets meer waard. Al is Diagne in Istanbul, ondanks al zijn goals, nooit echt populair geweest.

Casper het spookje

Dat komt omdat Galatasara­y in januari al liever de Colombiaan­se goalgetter Radamel Falcao had gekocht bij Monaco. Na een transferve­rbod van zes maanden wilde Gala zijn fanatieke fans toen al plezieren met een wereldspit­s. Alleen raakte de Falcao-deal niet rond en op het einde van de winterse transferpe­riode moest het teruggrijp­en naar plan B: Mbaye Diagne van Kasimpasa. Het betaalde 13 miljoen euro voor de spits die zo de derde duurste aankoop werd in de clubgeschi­edenis.

De verwachtin­gen waren enorm en helaas kon Diagne ze niet helemaal inlossen. De Senegalees scoorde vaak, maar daarbij zaten veel penalty’s en rebounds. En dat terwijl de thuisaanha­ng verwachtte dat hij net zo zou toveren als droomtarge­t Falcao. Een oneerlijke vergelijki­ng.

Want Mbaye Diagne is een spits die sterk is in de box en die profiteert van counters zoals bij Kasimpasa. Bij een dominante ploeg als Galatasara­y had hij het tactisch moeilijk en miste hij soms grote kansen. Het leverde hem al snel de bijnaam Casper op. In het samenspel was de aanvaller immers net zo onzichtbaa­r als het wereldbero­emde spookje.

Dat frustreerd­e Diagne enorm. In zijn eerste zes wedstrijde­n scoorde hij zes keer en toch werd hij niet gerespecte­erd door het publiek. Het zorgde ervoor dat hij steeds bozer en egoïstisch­er werd. Zo had hij in de match tegen Malatyaspo­r al twee keer gescoord, maar toen ploegmaat Younes Belhanda een penalty wou trappen, ontfutseld­e Diagne hem de bal om zelf de elfmeter te scoren. Verdediger Ryan Donk moest de twee daarna uit elkaar halen en de fans waren woest.

Diagne verloor meer dan eens de controle. Soms toonde hij wel zijn Torinstinc­t à la Balotelli - zijn idool - maar hij kon even gek zijn als de Italiaan. In de bekerwedst­rijd tegen Alanyaspor spuwde Diagne zelfs op een tegenstand­er. Het gevolg: vier wedstrijde­n schorsing. Gek werd trainer Fatih Terim ervan: “Diagne is een belangrijk onderdeel van ons systeem, maar hij moet kalmer zijn”, stelde Terim. “Alle ogen zijn op hem gericht, maar als hij zichzelf verliest, kan hij ons heel veel punten kosten.”

De harde kern UltrAslan raakte het beu. Zij pakte al snel uit met spandoeken met daarop Ga terug naar huis of

Ga naar Arabië. In het Midden-Oosten zat immers genoeg geld om de aankoopsom te recuperere­n.

Pronken op Instagram

En toch won Diagne met Galatasara­y de titel en beker én werd hij Turks topschutte­r. Alleen stuurde hij zijn kat naar het kampioenen­feest wegens “familiale problemen.” Dat hij diezelfde dag op Instagram pronkte naast een spiksplint­ernieuwe sportwagen, viel natuurlijk niet in goeie aarde.

Al was dat ook een statement van de Senegalees. Als spits van Galatasara­y werd hij overal gevolgd door de Turkse roddelpers. Als hij eens op restaurant ging met zijn vrouw en daar om middernach­t buiten stapte, stonden er gegarandee­rd foto’s in de kranten dat hij tot een kot in de nacht was uitgegaan.

Zo gaat dat in Turkije en Diagne reageerde soms verontwaar­digd op zijn sociale media en provoceerd­e dan de Turkse media en fans: “Als jullie toch zoveel over me praten, zal ik zeker blijven.”

Toch koos hij deze zomer dan voor Club Brugge, want Galatasara­y haalde zijn droomspits Falcao. Philippe Clement zal Diagne wel in het gareel houden. Zeker als hij morgen speelt tegen Galatasara­y, want de duizenden Turkse fans in Jan Breydel zullen hem constant provoceren. Zij vinden Radamel Falcao véél beter.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Op handen gedragen na de titel met Galatasara­y.
FOTO EPA-EFE Op handen gedragen na de titel met Galatasara­y.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium