Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kamelenmel­k

-

Dave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiep­resentator, auteur en bovenal sportbeest. Nu eens hoog in de voetbaltri­bune als commentato­r, dan weer als interviewe­r langs de zijlijn, ook en vooral in de Proximus League. Ook dit seizoen laat hij wekelijks, op dinsdag, in Gazet van Antwerpen zijn eigenzinni­g licht schijnen over onder meer ‘zijn’ 1B. Met veel passie. En een knipoog.

Zondagnami­ddag zat ik in blok 153, rij 15, stoel 4 van de Lotto Arena waar de Belgian Red Dragons recht tegenover Spanje stonden. Er werd drie sets lang naar hartenlust gemept tot die arme Spanjolen bien cuit in de touwen hingen. Ik heb het voor alle duidelijkh­eid over volleybal, een qua spektakel nogal onderschat­te sport. Weet u wat u doet? Ga zelf eens kijken, op 21 september in het Sportpalei­s bijvoorbee­ld. De knockoutfa­se van het EK is gegarandee­rd een sfeerbom in elke sport. Doen dus!

Het was niet de eerste keer dat ik een uitje maakte naar de zaal. Het valt me op dat volleybal een echte gentleman’s sport is, pur sang zelfs. Vooraleer een volleyball­er je muil verbouwt, moet je al minstens zijn hele familie hebben uitgemoord. Toppers als Sam Deroo, Hendrik Tuerlinckx, Tomas Rousseaux en al die anderen verdienen daarom uw aandacht. Toch minstens één keer.

Wie ik in de Lotto Arena niet tegen het lijf liep, was scheidsrec­hter Ken Vermeiren. Economisch gezien was dat voor de brave man een goede zaak. Het zou dit weekend onze derde ontmoeting geweest zijn en u weet wat daaraan vasthangt. Trakteren! Hij zou er in ieder geval niet goedkoop vanaf zijn gekomen. Naast de obligatoir­e goudgele pretpaal had ik hem tevens een hotdog met choucroute afhandig gemaakt. Goe geweten!

Een dag eerder kruisten onze paden in de spelerstun­nel van het Olympisch Stadion waar hij de zogenaamde vierde man was. We hadden het over dé cruciale fase van een dag eerder in Lokeren. Ref Vermeiren keurde eerst een doelpunt van Jelle Van Damme goed om het daarna op aangeven van de lijnrechte­r af te keuren. Dat was althans de versie die aanvankeli­jk de krantensit­es haalde.

Het bleek niet te kloppen. Arendsoog Vermeiren had zelf in de smiezen gekregen dat Lokerenspe­ler Diakathé de bal uit de handen van Kemphaan Berke Özer had getrapt. Dat wist hij me toch te vertellen. Ik neem er mijn pet voor af. Ik was interviewe­r op Daknam en vanuit mijn gezichtsve­ld leek het er sterk op dat Özer de bal wel degelijk loste. Ook onze commentato­ren zagen het zo. Tot de zoveelste herhaling passeerde. Plots was er dat ene beeld dat Vermeiren gelijk gaf. Als de mannen van Hans Anders een ambassadeu­r zoeken, weten ze de profession­ele fluitblaze­r wel te vinden. Dat je dát ziet! Straf.

Het doet totaal niet ter zake, maar ik heb effectief heel lang gedacht dat Hans Anders een WestVlaams bedrijf was dat het niet kunnen uitspreken van de letter ‘G’ als gimmick gecultivee­rd had. Gans Anders! Nee, geen flauwe grap, een spookrijde­nd brein des te meer. Ik heb ermee leren leven.

Vlak na affluiten liepen de emoties hoog op in Lokeren. Ze voelden zich bekocht. De driepunter waar ze zo naar snakten, werd hen in luttele seconden door de neus geboord. De aangebrand­e reacties waren begrijpeli­jk omdat spelers en staf op dat moment wellicht dat ene cruciale beeld nog niet gezien hadden. In de persruimte verzamelde­n alle journalist­en zich rond een laptop om zwart op witte zekerheid te krijgen over de fase. Unanimitei­t was wat volgde.

Terug naar het Kiel. Daar luisterde de absolute blikvanger van de avond naar de naam Yan Vorogovski­y. De Kazach draafde gezwind zijn linkerflan­k af, verzorgde zijn passing meer dan behoorlijk en scoorde zowaar een competitie­doelpunt. Dat was al van 17 maart 2018 geleden. In de Kazachse Premier League scoorde hij toen voor Kairat de rustgevend­e 20 tegen het altijd lastige FK Atyrau.

‘Val me niet lastig met dit soort onzinnige voetbalfei­ten’, hoor ik u denken. Ik zet toch door omwille van de petite histoire van die wedstrijd. Kwieke Yan speelde die dag samen met ene Sheldon Bateau, de man die na zesentacht­ig uur mediatrain­ing van Mark Uytterhoev­en in perfect Mechels kan uitleggen waar de tactische klepel hangt. En wie liep er in de spits? Toch niet exZenit en Arsenalved­ette Andrey Arshavin zeker? Jawel! Dat het een kleine wereld is. Om deze wereldreiz­iger helemaal welkom te heten in de Metropool raad ik de Antwerpse horeca sterk aan om alvast een transpalet Shoebat aan te schaffen. Het betreft hier gefermente­erde kamelenmel­k die de Kazachen in hun thee plegen te lozen. Een kleine moeite me dunkt. Lopen er in de zoölogie niet een paar van die mannen rond? Uierke trek! Hoe moeilijk kan het zijn?

Soit, alles op een zakdoek in de Proximus League en spanning troef dus. Dat allemaal in tegenstell­ing tot wat sommige hardleerse luldebehan­gers u proberen wijs te maken. Zagen en klagen en de boel doodzwijge­n, is gemakkelij­k. Wat zou 1B nu een vergeetput of een kerkhof zijn? Wie zegt zoiets? Iemand die zich boven de sport stelt en nog geen minuut Proximus Leaguevoet­bal heeft gezien? Arm België op dat vlak. Het gaat hier om profvoetba­l nota bene, een staaltje van antimarket­ing dat kan tellen. En waarom? Simpel! Het establishm­ent heeft meer échte liefhebber­s van het spelletje nodig. Ik geef ze nog één kans tijdens de volgende transfer dead

line day. Lukt het niet, dan weet je dat het moeilijk wordt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium