Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kon wel twee ploegen opstellen”

Bondscoach Rik Verbrugghe kiest voor Wellens, Lampaert en Declercq als laatste WK-gangers

- WIM VOS FOTO PHOTO NEWS

Tim Wellens (28), Yves Lampaert (28) en knecht Tim Declercq (30). Rik Verbrugghe heeft gekozen, zij worden de laatste drie renners in zijn WK-selectie. De teleurstel­ling bij de jongens die uit de boot vallen, begrijpt de bondscoach goed. “Hadden Benoot, Stuyven, Vanmarcke of De Plus een andere nationalit­eit gehad, ze waren er altijd bij geweest op het WK.”

Het is geen keuze tégen iemand. Rik Verbrugghe benadrukt het wel een keer of drie. “Het was gewoon zeer moeilijk kiezen”, licht de bondscoach zijn keuze toe. “Puur omdat de weelde zo groot was. Ik had wel twee volwaardig­e ploegen kunnen samenstell­en.” Maar dat mag vooralsnog niet van de UCI, en dus mogen naast de al eerder geselectee­rden Van Avermaet, Gilbert, Evenepoel, Naessen en Teuns alleen nog Lampaert, Wellens en knecht Tim Declercq straks naar Yorkshire afzakken. Waarom die drie wel? “Declercq als enige knecht lijkt mij een logische keuze”, zegt Verbrugghe. “Hij was alweer ijzersterk in de Vuelta en lag zowat op zijn eentje mee aan de basis van vijf ritzeges van Deceuninck-QuickStep in Spanje. Voor Wellens was er na Canada ook geen twijfel meer. Aanvallen in volle finale, teruggepak­t worden en dan in zo’n lastige koers nog vierde worden: wie zo presteert in de GP van Montréal is top. Bovendien weet je van Tim dat hij koersen kan afmaken. Ook belangrijk. Blijft over: Yves Lampaert. Ik kan moeilijk heel mijn tactisch plan voor het komende WK uit de doeken doen, maar laten we het erop houden dat Yves het best in dat plan past. In de breedte zijn we als Belgische ploeg het sterkste blok. Dus gaan we naar ginder om oorlog te maken. Hoe harder de koers, hoe beter voor ons. Yves is het gewend om bij Deceuninck­Quick-Step op die manier te koersen. Hij kan van ver gaan.”

We begrijpen: iemand als Jasper Stuyven is meer geneigd de finale af te wachten, terwijl Lampaert al bereid is ver voor de finish zijn kans te wagen. “Dat is inderdaad een van de redenen. Wil dat zeggen dat Stuyven dat niet kan? Dat beweer ik niet. Maar Yves is het wel meer gewend om zo te koersen.”

Met name Jasper Stuyven kon zijn ontgoochel­ing gisteren moeilijk verbergen. Hij wees er onder meer op dat hij wel netjes naar de bondscoach had geluisterd toen die opperde dat hij zijn potentiële WK-gangers liever geen Binckbank Tour zag rijden na de Tour de France. Nu stelt hij vast dat hij niet naar het WK mag, terwijl renners als Naessen en Wellens, die de Binckbank Tour toch combineerd­en met de Tour, wel een ticket voor het WK krijgen. “Het klopt dat ik dat gesuggeree­rd heb”, reageert Verbrugghe. “En ik blijf erbij: in principe vind ik dat geen ideale combinatie voor wie ook nog het WK wil rijden. Jasper heeft zichzelf op dat vlak niets te verwijten. Ik begrijp zijn ontgoochel­ing zeer goed. Je wordt renner om dit soort wedstrijde­n te kunnen rijden. Alleen moet ik nu eenmaal keuzes maken. Daarom heb ik alle renners zondagavon­d gebeld. Ik wilde hen persoonlij­k mijn keuze meedelen.”

Eén Lotto

Nog opvallend: de helft van de WK-selectie zal straks uit renners van Quick-Step bestaan. Slechts eentje rijdt voor LottoSouda­l. Altijd een gevoelig thema in het Belgische wielrennen. “Daar heb ik amper rekening mee gehouden”, besluit Verbrugghe. “Het gaat mij om het sterkste blok. Al is het ook een voordeel: we zullen kunnen terugvalle­n op de automatism­en van Quick-Step. Bovendien is die verhouding relatief. Als Gilbert straks wereldkamp­ioen wordt, zal hij die trui volgend jaar voor Lotto-Soudal dragen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium