Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mechelse rapper BizzyBlaza vecht met Turkse leger in Syrië

Belgische Turk pronkt met foto’s in legerunifo­rm

-

De Mechelse rapper BizzyBlaza verblijft volgens zijn Instagrame­n Facebookac­counts momenteel in Turkije om er zijn dienstplic­ht te vervullen. Hij zou er aan de zijde vechten van de Turkse soldaten die eerder deze week Noord-Syrië binnenviel­en.

Hoe lang Bissy Owa, de echte naam van de Belgisch-Turkse rapper, al in Turkije verblijft, is niet duidelijk. Begin augustus postte hij een eerste foto in legerunifo­rm op Instagram. Net als heel wat andere jongeren met de dubbele nationalit­eit is hij naar Turkije gegaan om er zijn dienstplic­ht te vervullen. Volgens een Facebookpo­st op 16 augustus werd hij opgeroepen om te gaan strijden aan de Syrische grens. “Omdat de kans bestaat dat ik niet meer terugkeer, drop ik mijn nieuwste ep nu al online”, stond in het bericht.

De jongste weken verschenen er nog foto’s in legerunifo­rm op zijn Instagrama­ccount. Hij poseert ook regelmatig met zware wapens en zegt te strijden voor een Ottomaans kalifaat. Enkele dagen geleden, net voor de inval van het Turkse leger in Syrië, postte hij nog een foto naast een tank met als bijschrift: “Er is een grote operatie vannacht.”

Van MNM gegooid

BizzyBlaza kwam in 2018 in opspraak toen hij tijdens een liveoptred­en op radiozende­r MNM uit de ether werd gehaald. In zijn nummer Money tot de Dood deed hij extreme uitspraken over Israel, de Joden en het conflict met de Palestijne­n. Het leverde hem naast heel wat kritiek ook de steun op van voormalig politicus en activist Dyab Abou Jahjah. Op zijn Instagram Stories verscheen zondag een foto waarop een man gehuld in Turks legerunifo­rm op een Israëlisch­e vlag staat terwijl hij er zijn wapen op richt.

Owa is geen onbekende voor het Belgische gerecht. Zo verbleef hij in het voorjaar nog een tijdlang in de gevangenis van Dendermond­e nadat hij posts had geplaatst op sociale media “die overlast of schade hadden berokkend”. Hij pronkte ook met klachten tegen hem wegens het aanzetten tot haat en discrimina­tie.

 ?? FOTO RR ?? Onder andere deze (door hemzelf bewerkte) foto stond op de Instagrama­ccount
van BizzyBlaza.
FOTO RR Onder andere deze (door hemzelf bewerkte) foto stond op de Instagrama­ccount van BizzyBlaza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium