Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Royaler vaderschap­sverlof op komst

Meer dan 10 dagen én automatisc­h toegekend: al zeker groenen, socialiste­n en christende­mocraten steunen voorstel

- FARID EL MABROUK

Krijgen kersverse vaders straks een aantal extra dagen verlof? In de Kamer tekent zich daarover in elk geval een consensus af. Groenen, christende­mocraten en socialiste­n zijn zeker voor. En ook de liberalen zeggen niet neen. Nu nog geld vinden.

Wie vader wordt, krijgt nu tien dagen verlof. De eerste drie dagen worden betaald door de werkgever, de andere zeven worden vergoed door het ziekenfond­s – en dus door de overheid. Griekse en Italiaanse vaders hebben weliswaar maar twee dagen, maar tegenover de meeste andere EUlanden valt het Belgische systeem van vaderschap­sverlof toch maar bleekjes uit.

193 miljoen euro

En toch blijkt uit cijfers dat lang niet alle mannen die tien dagen ook opnemen. Een op de vijf neemt die dagen niet of onvolledig op. Omdat ze schrik hebben dat hun carrière daaronder zal lijden of omdat hun werkgever er niet voor staat te springen. Het vaderschap­sverlof is wel een recht, maar het wordt niet automatisc­h toegekend. Vaders moeten het dus wel eerst aanvragen, in tegenstell­ing tot moeders die net zijn bevallen.

“Die automatisc­he toekenning moet er dan ook komen. Dan gaan vaders niet meer twijfelen om het verlof op te nemen. Er is nu toch ook geen enkele moeder die zich afvraagt of ze nu tien of vijftien weken gaat nemen?”, zegt Groen-Kamerlid Evita Willaert. Zij diende een wetsvoorst­el in dat niet alleen het recht automatisc­h toekent, maar ook het verlof optrekt naar 25 dagen. Kostprijs: 193 miljoen euro.

Niet dat alle partijen zover willen gaan, maar zo goed als iedereen wil het systeem wel verbeteren. PS diende een voorstel in om naar twintig dagen te gaan, CD&V wil er vijftien en Open Vld beloofde voor de verkiezing­en twintig dagen. In de Kamercommi­ssie Sociale Zaken bestaat er in elk geval een consensus om er werk van te maken. Er komen wel eerst nog hoorzittin­gen en ook het Rekenhof wordt ingeschake­ld om te berekenen

hoeveel alles gaat kosten. Minder stress

Evita Willaert

Kamerlid (Groen)

“Er is nu toch ook geen enkele moeder die zich afvraagt of ze nu 10 of 15 weken gaat nemen?”

Die kosten lijken nog het grootste euvel te zijn. Open Vld wil daarom eerst het oordeel van het Rekenhof afwachten vooraleer zich uit te spreken, zegt fractielei­der Egbert Lachaert.

Maar ook zonder Open Vld is de kans heel groot dat er een meerderhei­d is voor een beter vaderschap­sverlof. “Het is ook de investerin­g waard”, zegt Willaert. “Het veroorzaak­t minder stress bij vaders, maakt de combinatie tussen gezin en arbeid makkelijke­r en zorgt ervoor dat de zorgtaken gelijker worden verdeeld tussen moeder en vader.”

De groenen zijn overigens bereid om af te stappen van hun voorstel en met iedereen aan een consensus te werken. Hun voorstel is niet te nemen of te laten, klinkt het.

“Als parlementa­ir ben je een volledig onmachtig wezen geworden”, zegt Jean-Marie Dedecker in De Zevende Dag. “Soms ben ik beschaamd dat ik die wedde krijg, dat is bijna 7.000 euro per maand om dan maar dit te moeten doen.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ??  ??
 ?? FOTO BAS BOGAERTS ??
FOTO BAS BOGAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium