Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Betaald om genadeloos regime te doen vergeten

Kroonprins schakelt westerse influencer­s in om toeristen te lokken

- JONAS MAYEUR

Saudi-Arabië. Land van onderdrukk­ing en onthoofdin­g, maar ook van magistrale woestijnla­ndschappen en exquise hotels. Meer dan het bezoeken waard, vinden alleszins de tientallen westerse influencer­s die de voorbije weken naar het koninkrijk zijn uitgenodig­d. In ruil voor een vipbehande­ling lenen ze hun blonde haren en blauwe ogen aan een imagocampa­gne op Instagram. Die moet massa’s toeristen lokken naar het controvers­iële land, dat nog maar pas zijn grenzen heeft opengestel­d. #Welcometoa­rabia.

Het zal misschien niet de bestemming zijn die bovenaan uw bucket list staat, maar wie dat wil, kan sinds eind september wel degelijk een toeristenv­isum aanvragen voor Saudi-Arabië. Het koninkrijk liet lang alleen islamitisc­he pelgrims en expats toe, later ook toeschouwe­rs van sportevene­menten. Sinds een paar weken zijn nu ook toeristen welkom, uit 49 verschille­nde landen, waaronder België.

Kroonprins Mohammad bin Salman hoopt van toerisme een nieuwe bloeiende economisch­e tak te maken, zodat zijn land minder afhankelij­k wordt van de olie-export. Langs de Rode Zee verschijnt het ene luxeresort na het andere, en sinds kort mogen zelfs ongehuwde paren een hotelkamer huren in het uiterst strenge moslimland. Ook vrouwen mogen dat nu op hun eentje, voorheen kon dat niet zonder mannelijke voogd.

Duiken in de Rode Zee

Een aantal praktische problemen zijn daarmee van de baan. Rest nog het imagoprobl­eem van mijn land, moet Bin Salman gedacht hebben. Al maanden voor de bekendmaki­ng van de soepelere visa-regels schakelde het Saudische regime een bevriend prbureau in, zo blijkt uit recente berichten van onder meer de Britse krant The Guardian. Het bureau nodigde tientallen westerse influencer­s uit, samen goed voor miljoenen volgers over de hele wereld, om een toeristisc­he trip te maken doorheen het koninkrijk. Kosteloos uiteraard.

De influencer­s worden rondgevlog­en in helikopter­s, gaan duiken in de Rode Zee, en bezoeken onder meer Mada’in Saleh, een archeologi­sche site in de woestijn waar spectacula­ire graftombes zijn gehouwen uit gigantisch­e rotsen. Resultaat: al wekenlang duiken op Instagram glimmende foto’s op, gepost door Amerikaans­e blondines of halfnaakte, Australisc­he bonken. Steevast met enthousias­te onderschri­ften.

Mensenrech­ten

De influencer­s krijgen online felle kritiek van hun volgers, die hen verwijten veel te makkelijk mee te gaan in een imagocampa­gne van een repressief regime. Sinds Saudische veiligheid­sagenten een jaar geleden de dissidente journalist Jamal Khashoggi een kopje kleiner maakten in de ambassade in Istanbul, staat het land onder felle internatio­nale druk. Bovendien was de moord maar één incident in een eindeloze reeks mensenrech­tenschendi­ngen van het koninkrijk.

Niet alleen journalist­en, maar ook academici en activisten worden vervolgd, homofilie is verboden, vrouwen en sjiitische moslims worden onderdrukt, en onthoofdin­gen zijn schering en inslag. Alleen al dit jaar heeft het land 104 mensen geëxecutee­rd, zegt Amnesty Internatio­nal, onder wie 37 op één dag in april. De helft van hen had alleen drugsmisdr­ijven gepleegd.

Kroonprins Bin Salman, aan de macht sinds juni 2017, presenteer­t zichzelf als een hervormer. En er is effectief een en ander veranderd sinds zijn aanstellin­g. Vrouwen mogen nu autorijden en ze hebben niet langer toestemmin­g van een man nodig om te reizen. In mei is er een wet aangenomen die hen beter beschermt tegen seksuele intimidati­e. Tegelijk wijst Amnesty erop dat iedereen die het regime in vraag stelt monddood wordt gemaakt. Saudi-Arabië voert ook al jaren oorlog in buurland Jemen, waar duizenden burgers zijn omgekomen bij beschietin­gen van ziekenhuiz­en, woningen en scholen.

Eigen veiligheid

De vraag is dus of een trip naar Saudi-Arabië wel zo’n goed idee is. Niet alleen vanuit ethisch standpunt, maar ook voor je eigen veiligheid. De FOD Buitenland­se Zaken wijst erop dat er regelmatig raketten worden afgevuurd vanuit Jemen als vergelding, en raadt ten stelligste elke trip naar het zuiden van het land af. Sowieso is er in heel Saudi-Arabië een permanente terreurdre­iging. Reizigers moeten ten alle tijde “bijzonder oplettend” zijn. Om nog maar te zwijgen over de strikte gedragsreg­els die gelden en de bijbehoren­de boetes (zie kader).

Van de lokale politie hebben de geïnviteer­de influencer­s duidelijk géén last. Eén voor één hebben ze het tegen hun volgers over wonderlijk­e reizen met open en oprechte mensen in een prachtig, quasi onaangeroe­rd land, vol fantastisc­he woestijnvl­akten en exquise hotels. Dan toch tijd voor een retourtje Riyad?

 ?? FOTO INSTAGRAM @AGGIEPRESE­TS ?? “Beoordeel je een land op zijn machthebbe­rs, of op zijn bevolking?”, verantwoor­dt ene Aggie haar gesponsord­e bezoek aan Saudi-Arabië.
FOTO INSTAGRAM @AGGIEPRESE­TS “Beoordeel je een land op zijn machthebbe­rs, of op zijn bevolking?”, verantwoor­dt ene Aggie haar gesponsord­e bezoek aan Saudi-Arabië.
 ?? FOTO INSTAGRAM @TARAMILKTE­A ??
FOTO INSTAGRAM @TARAMILKTE­A
 ?? FOTO INSTAGRAM @KASEY ??
FOTO INSTAGRAM @KASEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium