Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Legermuseu­m Brussel schenkt Britse tank uit WO II

Koninklijk Legermuseu­m stelt oude Britse tank ter beschikkin­g als oorlogsmon­ument

- MARGO TILBORGHS

Dit weekend herdenkt de gemeente Essen de bevrijders en verzetshel­den van de Tweede Wereldoorl­og. Dat gebeurt onder meer met de inhuldigin­g van een Britse tank. De Canadese en Britse troepen bevrijdden de grensgemee­nte in oktober 1944 van de Duitse bezetter.

Pieter De Meester (36) uit Kalmthout en Steve Suykerbuyk (38) uit Essen zijn twee vrienden met een passie voor alles wat met de wereldoorl­ogen te maken heeft. Nu het 75 jaar geleden is dat Essen werd bevrijd, willen ze er samen met het gemeentebe­stuur, vzw Kobie, de plaatselij­ke afdeling van de Nationale Strijdersb­ond van België en de werkgroep, een bijzonder moment van maken. “We willen de Essenaren opnieuw meenemen in de geschieden­is. Een van onze activiteit­en is de inhuldigin­g van een bijzonder monument”, zeggen de vrienden. “Via contacten kwamen we een oude Britse tank op het spoor: een Humber Scout Car, een Brits gevechtsvo­ertuig uit de Tweede Wereldoorl­og.”

Gunfire Museum

“De Humber was een van de meest geproducee­rde Britse pantserwag­ens tijdens de oorlog. Er werden er ongeveer 5.400 geproducee­rd in verschille­nde versies. Dit exemplaar werd na de oorlog gerecupere­erd uit het Meerdaalbo­s in Oud-Heverlee. Het werd eigendom van het War Heritage Institute van het Koninklijk Legermuseu­m in Brussel en werd opgeslagen in het Gunfire Musetwee

Pieter De Meester en Steve Suykerbuyk Initiatief­nemers Bevrijding­smonument Essen

“Het voertuig heeft lange tijd buiten in opslag gestaan, waardoor het helemaal verroest is.”

um in Brasschaat. De gemeente heeft een verzoek gericht aan het Koninklijk Legermuseu­m om de Britse tank in het bezit te krijgen. We zijn heel blij dat het museum ons de tank ter beschikkin­g heeft gesteld.”

“Het voertuig heeft lange tijd buiten in opslag gestaan, waardoor het helemaal verroest is”, zegt Pieter. “Maar dat neemt niets weg aan de waarde ervan. Het blijft een bijzonder monument. Bij de opkuis van het wrak vonden we zelfs nog twee lege kogelhulze­n. Het doet je toch weer stilstaan bij wat er zich die tijd heeft afgespeeld en wat die Britse soldaten hebben doorstaan. De Humber was een verkenning­svoertuig, klein maar snel. Voor de soldaten was op verkenning gaan met een tank niet meteen een fijne opdracht.”

Bevrijding­sfeest

Het monument wordt bij de onthulling omgeven door schermen met verschille­nde symbolen op. “Welke dat zijn, houden we nog even voor ons”, zegt Steve. De vrienden schreven ook speciaal voor deze herdenking een gedicht. Hun woorden zullen vrijdag om 14u bij het monument aan Hemelrijk onthuld worden.

Zaterdag vinden er nog andere activiteit­en plaats om de bevrijding te herdenken. Zo is er in het Karrenmuse­um een groot bevrijding­sfeest met re-enactors. Je komt in loopgraven terecht en ziet Duitse, Amerikaans­e, Britse en Canadese soldaten hun potje koken naast hun tent. Er is ook muziek uit de jaren 40.

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Pieter De Meester en Steve Suykerbuyk bij de verroeste Britse tank.
FOTO MARGO TILBORGHS Pieter De Meester en Steve Suykerbuyk bij de verroeste Britse tank.
 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? De tank of wat er nog van overblijft.
FOTO MARGO TILBORGHS De tank of wat er nog van overblijft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium