Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peperbus gaat op de schop en krijgt extra toren met lift

Unizo Antwerpen, bibliothee­k Borgerhout en achttal bedrijven krijgen plek in oude Sint-Janskerk

- PATRICK VINCENT

Als alles naar wens verloopt, zal de Peperbus in Borgerhout in juni 2021 volledig klaar zijn voor haar nieuwe bestemming. Dan trekken Unizo Antwerpen, de bibliothee­k van Borgerhout en een achttal bedrijven in de voormalige Sint-Janskerk in.

Het Mosselfees­t dat buurtbewon­ers in de Peperbus organiseer­den, was het voorbije weekend aan zijn derde, uiterst succesvoll­e, editie toe. Toch komt er volgend jaar geen vervolg, toch niet op dezelfde locatie. De Peperbus gaat voor minstens anderhalf jaar op de schop.

“Er is één bezwaarsch­rift ingediend tegen onze verbouwing­saanvraag”, zegt Sofi Van Ussel, de directeur van Unizo Antwerpen en de drijvende kracht achter de renovatie van het beschermd monument. “Maar dat bezwaarsch­rift is te laat ingediend. Dat betekent dat wij normaal gezien op 1 november onze vergunning zullen krijgen en begin januari kunnen beginnen verbouwen.”

Zonder onvoorzien­e omstandigh­eden zouden de werken in juni 2021 moeten opgeleverd zijn. Een van de grootste klussen wordt de reiniging van de meer dan een miljoen bakstenen, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van het kerkgebouw. Die reiniging alleen al zal het grootste euvel van het gebouw, de deprimeren­de somberte, voor een groot deel verhelpen. “De muren zullen veel lichter zijn”, aldus Van Ussel. “Ook de glasramen krijgen een behandelin­g en bovendien zullen we ook natuurlijk licht laten binnenstro­men via het dak.”

Lifttoren en warme dakpannen

Naast de toren, de beroemde Peperbus, komt een volledig nieuwe lifttoren die ook de bovenste verdieping­en voor iedereen toegankeli­jk moet maken. De oorspronke­lijke kerkvloer wordt uiterst voorzichti­g uitgebroke­n om vloerverwa­rming aan te leggen en achteraf tegel per

Sofi Van Ussel

Unizo Antwerpen

“Normaal gezien krijgen we op 1 november onze vergunning en kunnen we begin januari beginnen verbouwen.”

tegel herplaatst. Op een beschermd monument mogen geen zonnepanel­en geplaatst worden, dus krijgt het gebouw thermoslat­es, een systeem dat warmte haalt uit de dakpannen en dat in ons land alleen nog maar op Ardeense boerderije­n is toegepast, nog nooit op een gebouw van deze omvang.

Tijdens de verbouwing­en, waarvoor de Vlaamse overheid twee miljoen subsidies uittrok, zullen de zijgangen van de kerk afgesloten worden met glas en omgeturnd tot moderne kantoorrui­mtes. Binnen komt er plaats voor acht bedrijven met samen 75 werknemers en dan nog eens 110 coworkingp­lekken, die tijdens examenperi­odes ook door studenten kunnen gebruikt worden. “We hebben al meer aanvragen van bedrijven dan er plaatsen zijn”, zegt Sofi Van Ussel. “We zullen erover waken dat elk bedrijf ook een link met de buurt heeft.”

Evenemente­n

Er komen vergader- en ontspannin­gsruimtes, onder andere in de toren, op de gewelven onder het dak, aan het orgel - waarvan de al zeventig jaar niet meer functioner­ende kasten blijven staan - en in de sacristie, waar al het oude meubilair en de statige portretten van de acht pastoors die de Sint-Jansparoch­ie in haar 128-jarige geschieden­is telde, bewaard zullen blijven. De bibliothee­k van Borgerhout krijgt een plek op de gelijkvloe­rse verdieping aan de lange noordzijde van het gebouw en niet in het koor, zoals oorspronke­lijk gepland. Aan de zuidzijde komen horecazake­n, chillruimt­es en een showkeuken. Het middenschi­p wil Unizo ook verhuren voor evenemente­n. “Geen fuiven of privéfeest­en, maar bedrijfsvo­orstelling­en of lezingen.”

Buurtbewon­ers die bezorgd waren over de nu al enorme parkeerdru­k, kregen te horen dat het personeel van Unizo parkeerpla­atsen krijgt aan de nieuwe Arop-site in de Engelselei. En voor evenemente­n komen er onder andere shuttles naar de park-and-ride in Wommelgem. De verbouwing­en zullen de komende jaren sowieso een fikse overlast veroorzake­n in de omliggende straten van de Peperbus, maar Unizo heeft een projectman­ager aangesteld die een rechtstree­kse lijn met de buurtbewon­ers zal onderhoude­n.

Droevig nieuws is er voor wie graag weet hoe laat het is en voor alle buurtbewon­ers die gehecht waren aan het troostende gebeier. De befaamde klokken van de Peperbus zullen straks het uur niet meer aangeven. “We zijn nog aan het bekijken of we ze eventueel toch nog af en toe kunnen gebruiken”, klinkt het.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De Peperbus krijgt er op termijn een nieuwe toren bij. Mét lift.
FOTO VICTORIANO MORENO De Peperbus krijgt er op termijn een nieuwe toren bij. Mét lift.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium