Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België staat alleen in Catalaanse kwestie

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Regeringsl­eiders die willen weten hoe je best een langdurig en bitsig conflict met een naar autonomie strevende regio veroorzaak­t en in stand houdt, moeten op studiebezo­ek naar Spanje. De veroordeli­ng tot zware gevangenis­straffen van negen Catalaanse politici is een zoveelste provocatie in de strijd tussen de Spaanse overheid en de separatist­en. Spanje mag er nu heel zeker van zijn dat de Catalaanse kwestie in geen jaren opgelost geraakt.

Het blijft moeilijk te bevatten dat die politici nu al bijna twee jaar in de cel zitten en daar nog vele jaren moeten blijven. Ze hebben straffen gekregen die bij ons aan zware criminelen worden gegeven. Nochtans hebben ze niemand gedood of pijn gedaan, ze hebben geen staatsgree­p gepleegd, niemand beroofd. Ze hebben een referendum georganise­erd over de onafhankel­ijkheid van hun regio, nadat eerder beloofde autonomie hen zonder enige reden weer was afgenomen. Dat referendum was onwettig. Je kunt dan als overheid gewoon zeggen dat je geen rekening houdt met de uitslag ervan, de kosten van de organisati­e verhalen op de organisato­ren en een dialoog aangaan over hoe het verder moet. De Spaanse regering koos voor repressie. De deelnemers aan het referendum kregen klop van de politie, de politici werden in de bak gezwierd en de Catalaanse autonomie werd opgeheven. Op het proces tegen de politici werden belachelij­k hoge straffen geëist en uiteindeli­jk hebben ze ook belachelij­k hoge straffen gekregen. De Catalanen komen nu massaal op straat. De toestand is volledig uit de hand gelopen. De Spaanse regering heeft kans op kans verkwansel­d om tot een vreedzame oplossing te komen.

En nog is het niet genoeg. Spanje gaat door, tot buiten zijn grenzen. Aan de Belgische justitie wordt gevraagd om de Catalaanse leider Carles Puigdemont uit te leveren. Die vraag tot uitleverin­g heeft nog een lange juridische weg te gaan, maar het is bijna onvoorstel­baar dat België Puigdemont ooit braaf overlevert aan de Spaanse politie. Twee jaar geleden was Charles Michel de enige premier die openlijk het politiegew­eld tegen de Catalaanse deelnemers aan het referendum veroordeel­de. De rest van Europa zweeg. En zwijgt nog altijd, ook na die veel te zware gevangenis­straffen. België lijkt er helemaal alleen voor te staan. Laat een Belgische regering – eventueel met N-VA aan boord – de kwestie door de rechterlij­ke macht afhandelen? Of neemt ze op de een of andere manier verantwoor­delijkheid? Heeft ze macht en de moed om samenwerki­ng te weigeren met een staat die zich niet als een volwassen natie kan gedragen en niet respectvol kan omgaan met de autonome gebieden binnen zijn landsgrenz­en?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium