Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen ander motief mogelijk dan wraak”

-

Nebojsa T. (57) heeft maandag de moord op Maria Struyf (88) bekend. Volgens buren van het slachtoffe­r vermoordde hij haar omdat hij uit het gebouw gezet werd. “Wraak is het enige motief”, zegt Ingrid Deschacht, de buurvrouw en vriendin van het slachtoffe­r.

De 57-jarige Bosniër Nebojsa T. werd gisteren voorgeleid bij de onderzoeks­rechter. T. bekende daar dat hij zijn vroegere buurvrouw Maria Struyf (88) vermoord had. “Mijn cliënt werd aangehoude­n en zal donderdag voor de raadkamer verschijne­n”, reageert T.’s advocaat Ben Crosiers. Na de moord wilde T. zich naar verluidt gaan aangeven, dat liep niet helemaal van een leien dakje. T. stond bij verschille­nde politiekan­toren voor een gesloten deur. Uiteindeli­jk wilde hij zich in het Centraal Station aangeven bij de spoorwegpo­litie. Daar werd hij rond 20u gearrestee­rd.

“Hij zon op wraak”

Dader en slachtoffe­r kenden elkaar omdat ze jarenlang in hetzelfde gebouw in de Raapstraat in de Antwerpse studentenb­uurt gewoond hadden. Tot Nebojsa T. er vorige maand buitengeze­t werd. Voor Ingrid Deschacht (52), goede vriendin en buurvrouw van slachtoffe­r Maria, is het zo klaar als een klontje. “Maria en ik hebben ervoor gezorgd dat de dader hier is buitengeze­t door sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven. Sindsdien zon hij op wraak. Hij hing sinds zijn uitzetting vaak rond in de buurt en hield dan de deur van het gebouw in de gaten. Hij viseerde zowel Maria als mezelf. Maria was met haar hondje gaan wandelen en moet hem toevallig zijn gekruist in de hal. Dat is haar ongeluk geweest. Ze heeft hem blijkbaar duidelijk gemaakt dat hij daar niks te zoeken had, en dat moet hij op zijn krachten hebben genomen. Ik ben kort daarvoor ook thuisgekom­en. Voor hetzelfde geld had ik daar op straat gelegen.”

Die ontmoeting in de hal van het gebouw wordt ook zo omschreven door andere bronnen. Nebojsa T. zou er geweest zijn om zijn post op te halen. Toen zij hem daar zag, zei ze hem dat hij daar niet meer welkom was. T. sneed toen de bejaarde dame de keel over. Zijn brieven gooide hij naast haar op de grond. “Om te laten zien dat hij de dader was”, aldus een goed geinformee­rde bron.

Slachtoffe­r Maria Struyf werd door een getuige nog tot op de Stadswaag geholpen. Daar zakte ze in elkaar op een bankje. “Ze zat er bewegingsl­oos met haar hondje aan haar voeten”, vertelt een buurvrouw. De hulpdienst­en probeerden haar tevergeefs nog te redden. Ze overleed in het Stuivenber­gziekenhui­s aan haar verwonding­en.

Gebouw geterroris­eerd

“Ik kende Maria sinds ik hier zeventien jaar geleden ben komen wonen”, zegt vriendin Ingrid. “We zijn zeer goed bevriend geraakt. Maria was ondanks haar leeftijd een zeer zelfstandi­ge, sterke en mooie dame. Ze reed nog zelf met de auto en ging vijf keer per dag met haar hondje wandelen. Ze maakte grote wandeltoch­ten door de stad. Ze was heel gelukkig.”

Moordenaar Nebojsa T. was iemand die de bewoners van het gebouw terrorisee­rde. De laatste drie jaar stapelden de klachten zich op en moest de politie geregeld tussenkome­n, zeggen verschille­nde bronnen. “Hij heeft op

Ingrid Deschacht

Buurvrouw

‘‘Voor hetzelfde geld had ik daar op straat gelegen.’’

minstens vier plaatsen ingebroken, ook bij Maria. Bij mij heeft hij aan de klink staan trekken, zogezegd omdat hij zich van deur had vergist”, vertelt buurvrouw Ingrid. “Hij is ook eens betrapt toen hij aan het slot van een Marokkaans gezin stond te prutsen. Die dame heeft hij toen staan bedreigen en uitschelde­n. De kinderen van dat gezin begonnen spontaan te huilen als ze hem tegenkwame­n op de trap.” Volgens Ingrid sloeg T. ook ooit een meisje met een hamer op het hoofd. “Maria en ik hebben op een zeker moment besloten dat het zo niet langer kon blijven duren en samen met de politie en Woonhaven hebben we ervoor gezorgd dat hij hier moest vertrekken. Ik zie dus geen ander motief dan wraak”, herhaalt ze.

Voorgeschi­edenis van agressie

Dat T. een geschieden­is van agressie heeft, zeggen ook andere bronnen. In 2006 werd de man al tot twee jaar gevangenis­straf veroordeel­d omdat hij een maatschapp­elijk assistente van het OCMW had aangevalle­n met een schroevend­raaier. Toen hij hoorde dat hij zijn uitkering zou kwijtspele­n viel T. de assistente aan, gaf haar slagen en stampen en stak haar met de schroevend­raaier in het onderlicha­am en de benen. De vrouw hield blijvende esthetisch­e schade over aan de aanval. In 2014 stond hij nog voor de rechter wegens drugsfeite­n. Eerder dit jaar, in januari, werd Nebojsa T. al een tijdje gecolloque­erd. Volgens onze informatie deed hij zijn opgelegde periode uit en mocht hij daarna de psychiatri­sche instelling verlaten.

 ?? FOTO RR ?? Maria Struyf. “Ze was ondanks haar leeftijd een zeer zelfstandi­ge, sterke en mooie dame. Ze reed nog zelf met de auto en ging vijf keer per dag met haar hondje wandelen.”
FOTO RR Maria Struyf. “Ze was ondanks haar leeftijd een zeer zelfstandi­ge, sterke en mooie dame. Ze reed nog zelf met de auto en ging vijf keer per dag met haar hondje wandelen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium