Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jury Pokémonmoo­rd wordt vandaag samengeste­ld

- MAAIKE FLOOR

Ruim 2,5 jaar nadat Shashia Moreau (20) uit Heist-op-den-Berg dood werd teruggevon­den in de tuin van Jonny Van de Broeck (27), zal een assisenjur­y zich over de zaak buigen. Vandaag, dinsdag, worden de juryleden uitgeloot, vrijdag op de eerste procesdag wordt verdachte Jonny Van den Broeck verhoord.

De vraag is vooral hoe spraakzaam Jonny Van den Broeck zal zijn tijdens het verhoor door de voorzitter van het assisenhof. Tijdens het onderzoek hield hij zo lang mogelijk vol dat hij met Shashia had afgesproke­n, maar dat ze niet was komen opdagen. Op 7 februari 2017 was de jonge vrouw als vermist opgegeven. Ze was die dag naar Antwerpen gegaan om Pokémonfig­uurtjes te ruilen, maar was niet meer thuisgekom­en. Ze had eerder al met Jonny gechat en hij had haar al vaker gevraagd om eens af te spreken, maar ze was niet in hem geïnteress­eerd. Pokémonfig­uurtjes ruilen wilde ze wel. De twee hadden elkaar ook al eens gezien op een cosplaycon­ventie voor fantasyfan­s, waar hij verkleed was als Wookiee uit Star Wars.

Op de camerabeel­den van het Centraal Station in Antwerpen en beelden uit de Van Stralenstr­aat, waar de verdachte woonde, blijkt dat de twee elkaar wel hebben ontmoet en samen binnengaan in zijn appartemen­t. Dat is rond half elf. Om 17u gaat Jonny Van den Broeck gewoon werken in het filiaal van McDonald's in Zwijndrech­t. Hij heeft een ingetapete hand, maar beweert dat hij boos geworden is en op een muur geslagen heeft omdat het meisje met wie hij had afgesproke­n, niet was komen opdagen.

Achteraf zou blijken dat hij Shashia’s gsm gebruikt heeft om een van haar vrienden nog berichtjes te sturen, in de hoop op die manier een waterdicht alibi te hebben. Jonny liet die vriend in naam van Shashia weten dat de afspraak gecanceld was en Jonny hield tegenover de politie vol dat ze niet was komen opdagen. Met haar ouders had hij ook nog contact, hij deed alsof hij bezorgd was dat ze niet naar de afspraak was gekomen.

Slecht geheugen

De camerabeel­den doorprikke­n zijn verhaal. Jonny Van den Broeck is niet langer een getuige, maar wordt gearrestee­rd als moordverda­chte. Bij de huiszoekin­g in zijn appartemen­t wordt Shashia niet aangetroff­en, maar de speurders hebben ook aanwijzing­en dat er activiteit is geweest in de tuin. Op 9 februari wordt haar lichaam gevonden, ze is naakt en met vastgebond­en armen en benen begraven in de tuin. Op haar lichaam worden sporen van sperma aangetroff­en, ze is verkracht en gewurgd. Jonny Van den Broeck beweert dat hij een slecht geheugen heeft en dat hij niet meer weet wat zich precies heeft afgespeeld.

Ongeveer vijftig getuigen zullen de revue passeren op het assisenpro­ces, het eerste dat plaatsvind­t in de omgebouwde correction­ele zittingsza­al D1 van het justitiepa­leis op de Bolivarpla­ats. De zaak zal waarschijn­lijk zes dagen in beslag nemen. Jonny Van den Broeck wordt beschuldig­d van moord en riskeert levenslang. Hij wordt ook verdacht van poging tot doodslag op en verkrachti­ng van een celgenoot in de Begijnenst­raat, maar die feiten zitten in een apart onderzoek.

 ?? FOTO'S RR ?? Slachtoffe­r: Shashia Moreau.
Beschuldig­de: Jonny Van den Broeck.
FOTO'S RR Slachtoffe­r: Shashia Moreau. Beschuldig­de: Jonny Van den Broeck.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Het lichaam van Shashia werd aangetroff­en in de tuin van Jonny Van den Broecks woning in de Van Stralenstr­aat.
FOTO WIM HENDRIX Het lichaam van Shashia werd aangetroff­en in de tuin van Jonny Van den Broecks woning in de Van Stralenstr­aat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium